Érettségi: hagyják abba az ötletelést és egyeztessünk, minél előbb!

Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár csütörtökön igen csak meglepett mindenkit egy olyan bejelentéssel, amivel kapcsolatban nem egészen tudjuk, hogy micsoda. Elképzelés? Ötlet? Javaslat? Az államtitkár ugyanis – a járványügyi szempontból nyilván igen aggályos – írásbeli érettségi mellett tette le a garast.

Forgattuk jobbra – balra, megnéztük alulról és felülről, de… nem értjük. Mert már tegnap is megírtuk: az érettségi kérdése sürgős, már csak azért is, mert a végzős osztályokat rövidesen le kell zárni. Már ezzel kapcsolatban is számtalan kérdés merül fel: tényleg szeretne az oktatásirányítás nagylétszámú osztályozóértekezleteket?

A PDSZ szakértői köreiben is

rengeteg különböző álláspont merült fel,

ahogy a szakmai szervezeteknél is. Olyan összetett kérdés ez, amit gondosan, alaposan kellene mérlegelni. Amit Maruzsa Zoltán államtitkár ma előadott, az teljesen érthetetlen: mit akar ezzel elérni az oktatásirányítás? Sok gyerek egy légtérben (írásbeli) jobb-e, mint egy-egy gyerek egy légtérben (szóbeli)?

A legnagyobb tisztelettel kérjük az oktatásirányítást:

hagyjuk az ötletelést és üljünk le!

28 szakmai szervezettel közösen ajánlottuk, hogy részt vennénk egy egyeztetésben – álljunk neki mielőbb! Ez ne legyen büszkeségi kérdés, kérjük a kormányt, hogy fogjunk össze és oldjuk meg közösen!

A PDSZ nyilatkozata az ügyben:

[frame]

Sajtóközlemény

A PDSZ reakciója dr. Maruzsa Zoltán mai bejelentésére az érettségivel kapcsolatban

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint széleskörű egyeztetésre és nem ötletelésre van szükség úgy az érettségi esetében, mit más hasonló súlyú ügyekben.

A mai bejelentés után úgy tűnik, hogy a kormány még nem akart átfogó alternatívával előállni, hanem egyetlen konkrétum mentén (csak írásbeli vizsgák lesznek) az érintettek reakcióját teszteli. Az ilyen megoldásokat lehetne kiváltani széleskörű szakmai egyeztetéssel, s akkor most nem kellett volna az ünnepek alatt is bizonytalanságban tartani több mint 70 ezer érettségizőt.

A PDSZ véleménye szerint továbbra is az emberi élet és egészség a legfontosabb igazodási szempont, s amíg a Maradj otthon! –  jelszó érvényben van, addig felelőtlenségnek tartjuk az érettségi lebonyolításának bármilyen formáját.

Mivel a járványhelyzet kiszámíthatatlan, ismételten kérjük az online vizsgáztatás feltételeinek kidolgozását. Amennyiben ez mégsem valósulna meg, és csak az írásbeli vizsgákkal teljesülne az idei vizsgaidőszak, úgy az aktuális járványhelyzettől függően több alternatívát is ki kellene dolgozni a vizsgázók és vizsgaesemények számának csökkentéséről, mint amiról ma szó volt. E mellett a vizsgáztatók és vizsgázók biztonságáról is részletesen kellene rendelkezni, s még ezen intézkedésekkel együtt is minden résztvevő számára érvényesíteni kellene az önkéntesség elvét.

Budapest, 2020. április 9.

PDSZ Országos Választmánya

[/frame]

Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy összefogjunk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

Hasonló cikkek