Hátrányba hozott érettségizők

Több ezren voltak idén is olyanok, akik a pandémia ellenére bevállalták az emelt szintű érettségit, mert mondjuk szerettek volna továbbtanulni. Az ő extra erőfeszítéseiket azzal „hálálta” meg a kormány, hogy egy rosszul sikerült írásbelinek köszönhetően akár az érettségi bizonyítvány megszerzésétől is eleshettek.

Bár az idei érettségi részletes statisztikái még nem nyilvánosak, Maruzsa Zoltán államtitkár a Magyar Nemzetben természetesen már közhírré tette, mennyire rendben van minden. Kemény négy századdal javult az eredmények összátlaga, és az emelt szintű érettséginek is 52 százalékkal többen vágtak neki, mint tavaly.

Utóbbi növekedés valószínűleg nem azért történt, mert a magyar gimnazisták annyira szerettek volna a járvány által nehezített körülmények ellenére minél több plusz kihívásnak eleget tenni. A több emelt szintű vizsga elsődleges oka minden bizonnyal az, hogy 2020 óta legalább egy emelt szintű érettségi vizsga szükséges a felsőoktatásba való bejutáshoz, legyen szó bármilyen alap- vagy osztatlan képzésről, intézménytől vagy szaktól függetlenül.

Nos, az idei május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban pont azok jártak a legrosszabbul, akik valószínűleg a legnagyobb energiát fektették a tanulásba. Akik nem simán egy érettségi bizonyítvánnyal akarták maguk mögött hagyni a középiskolás éveket, hanem szerették volna a felsőoktatásban folytatni a tanulmányaikat. Ha valakinek rosszul jöttek össze a dolgok, könnyedén járhatott úgy, hogy nemcsak a felvételit bukta el idén, hanem az érettségi bizonyítványt is. Ennek pedig legfőbb oka az oktatásirányításban uralkodó fejetlenség és hozzá nem értés. Az, hogy a döntéshozók képtelenek az érintettek fejével gondolkodni, nem hajlandóak a valódi szakmai szervezetekkel egyeztetni, ehelyett improvizatív rendeletekkel próbálnak úrrá lenni a káoszon.

Középszint vs. emelt szint

Mint az a közvélemény számára is ismert, idén középszinten csak bizonyos tantárgyak esetében (pl. testnevelés) szerveztek gyakorlati és szóbeli vizsgákat, illetve akkor, ha az írásbeli vizsga eredménye 12 és 24 százalék közé esett. Az elégséges osztályzathoz ugyanis minimum 25% kell, és aki ezt írásbelin nem teljesítette, de elérte a 12%-ot, az kapott egy második esélyt szóbelin. Ez egyébként nem újdonság, a matematika esetében eddig is ez volt a szabály, ebből a tantárgyból ugyanis pandémia nélkül is csak írásbeli vizsga van középszinten. A járványhelyzetre és a szóbeli vizsgák elmaradására tekintettel azonban idén (ahogyan tavaly is) a többi tantárgyra is kiterjesztették ezt a lehetőséget.

Legalábbis középszinten. Emelt szinten ugyanis egyáltalán nem szerveztek szóbeli vizsgát, így aki nem teljesítette írásbelin a 25%-ot, annak a jegye automatikusan elégtelen lett, és hacsak nem volt egy sikeres emelt szintű érettségi vizsgája egy másik tantárgyból, elesett a felvételi lehetőségétől is.

Ráadásul, ami még nagyobb baj, a tavalyi évtől eltérően idén nem lehetett utólag módosítani a vizsgaszinteken.

Vagyis aki februárban emelt szintre jelentkezett, márciusban elkapta a fertőzést, és akár hosszú hetekre kiesett a tanulásból, majd áprilisban megtudta, hogy nem lesz szóbeli vizsga, akkor sem módosíthatta emeltről középszintűre a jelentkezését, ha egyértelmű volt számára, hogy nem tudja teljesíteni a vizsgakövetelményeket.

Mivel az érettségi bizonyítvány kiállításához öt sikeres érettségi vizsga kell, ennek híján emberünk érettségi bizonyítványt sem kap, be kell érnie egy törzslapkivonattal, amit esetleg poháralátétnek használhat, amíg ősszel újra jelentkezik érettségire.

A probléma egyáltalán nem egyedi, számtalan kollégánktól kaptunk hírt arról, hogy tehetetlenül nézik végig, amint tanítványaik nemcsak a felvételijüket, de az érettségijüket is elveszítik. Akár úgy is, hogy rajtuk kívül álló okok miatt nem teljesítettek megfelelően.

Okok a háttérben

Az akár több száz végzőst is érintő igazságtalanság hátterében valószínűleg nem csak a kormányzati inkompetencia és közöny áll. Egyre inkább érezteti hatását a Maruzsa szerint nem létező, valójában viszont nagyon is húsba vágó tanárhiány is. Voltak tantárgyak (pl. angol, matematika), amelyekből tagjaink beszámolója szerint hálóval kellett fogni az emelt szintű írásbelik javítóit, olyannyira, hogy idén ehhez már nem kellett speciális továbbképzés sem. Ráadásul alapesetben az emelt szintű érettségik szóbeli részén pontozó tantárgyi bizottság nem tudhatja a vizsgázók írásbelin elért pontszámait. Vagyis a járványhelyzetre való tekintettel ezen a ponton is módosítani kellett volna a vizsgaszabályzaton, de a döntéshozók láthatóan nem készültek fel ezekre a helyzetekre.

Ami bizonyos, hogy sokaknak kell most újratervezniük a következő hónapokat. Úgy, hogy érettségi bizonyítvány híján a munkaerőpiacon is sokkal rosszabb esélyekkel indulnak. Hogy pontosan tudjuk, hányan vannak az érintett vizsgázók,

a PDSZ közérdekű adatigényléssel fordult Kásler József emberminiszterhez.

Ha meglesznek az adatok, objektíven látszódik majd az elmúlt másfél év mérlege, addig is érdemes volna elgondolkodniuk a döntéshozóknak azon, milyen módon kárpótolják azokat, akiknek a kormányzati inkompetencia miatt kell akár komoly anyagi áldozat árán újragondolniuk a következő hónapokat.

[frame]

Ha szeretnéd, hogy komolyan vegyen a politika téged és a munkádat is, MOST LÉPJ BE A PDSZ-BE!

Szó nélkül kifizeted a lakásbiztosításodat? Az autódét? Teketória nélkül kifizeted a telefonszámládat is?

Mit gondolsz: ha nem áldozol arra, hogy valaki képviselje az érdekeidet a munkáltatóddal szemben, akkor végül kinek az érdekei kerekednek felül? Mi történik, ha ez így megy tovább?

Elértéktelenedik a munkád, nem becsülnek meg, összemegy a fizetésed, nem vesznek emberszámba. Nem számítasz.

Mi a PDSZ-nél keményen képviseljük az érdekeidet. Nem teketóriázunk: a tagjaink érdekében járunk el, mindenekelőtt.

De nélküled nem megy! Ezért kell belépned. Csak együtt jutunk valamire.

Ha nem fizetjük be a számlánkat, egyszer csak lekapcsolják a szolgáltatást, az áramot, a telefont. Ha befizettük, visszakapcsolnak. Ez igen egyszerű – de nem ilyen egyszerű a helyzet a munkahelyeddel, a képviseleteddel kapcsolatban.

Talán elsőre nem tűnik annyira látványos hibának, ha nem áldozol az érdekeid képviseletére, mint annak, amikor nem fizeted az áramszámládat, és kikapcsolják nálad a villanyt. Nem kapcsolja rád senki a villanyt. A képviseleted elhanyagolásának viszont tovagyűrűző hatásai lesznek: míg a villanyt azonnal visszakapcsolják, amikor befizeted a díjat, ha nincs képviseleted, azt évekig szenvedni fogod – alacsony megbecsültség, fizetés, társadalmi státuszod, munkakörülményeid romlása, és még sorolhatnánk. A helyzet egyre romlani fog. A végén meg még nehezebb lesz a változás, mert a munkáltató hozzászokott: rajtad át lehet lépni, téged egyszerű leszerelni.

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak kiküzdeni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk.

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hasonló cikkek