Mikor lesz már sztrájk?

Sztrájkhajlandóság: rendben. Követelések: rendben. Eltökéltség: rendben. Akkor mi kell még? Miért nem sztrájkolunk már?  

A címben jelzett kérdést igen gyakran teszik most fel nekünk kollégák. Hiszen megmértük: a sztrájkhajlandóság óriásit nőtt egy év alatt is. A hétfokozatú skálán a legmagasabb fokozatot tavaly a válaszadók 29.6 százaléka választotta, idén viszont már 50.5% értékelte sztrájkhajlandóságát hetes számmal. Tavaly a válaszadók 50.8 százaléka válaszolta, hogy inkább sztrájkolna, mintsem nem, ez a szám idénre 74.4 százalékra(!) nőtt.

https://nedolgozzingyen.hu/2021/09/02/sztrajkolnanak-a-nevelesben-oktatasban-dolgozok-a-pdsz-felmeresenek-eredmenyei/

Mindez azt bizonyítja, hogy

a nevelésben-oktatásban dolgozók túlnyomó része a sztrájktól sem riad vissza, hogy kikényszerítse az emberhez méltó béreket és munkakörülményeket.

A hír sokakat feldobott: a szokásosnál többen is jelezték, hogy csatlakoznának a PDSZ-hez, és sokan kérdeztétek meg tőlünk, hogy

no, akkor mikor sztrájkolunk?

Először is nagyon fontos tisztáznunk azt, hogy nem a sztrájk a lényeg. Nem sztrájkolni akarunk, hanem

azt akarjuk, hogy teljesüljenek követeléseink, köztük olyanok, mint a bérrendezés és a munkakörülményeink javítása, a túlórák adminisztrálása és kifizetése.

Azaz nem sztrájkolni akarunk feltétlenül – a követeléseinknek akarunk érvényt szerezni. Ennek egyik eszköze a sztrájk. Az első feladat azonban, hogy sztrájktárgyalásokat kezdjünk a kormánnyal. Ideális esetben el sem kell jutnunk a sztrájkig.

Természetesen az a tény, hogy ennyire eltökéltek vagytok, sokat jelent majd nekünk a tárgyalóasztalnál is. Ahogy egy esetleges sztrájk során.

Sztrájkbizottság!

Első lépés, hogy sztrájkbizottságot alakítsunk.

Mi, a PDSZ-nél azon az állásponton vagyunk, hogy akár azonnal be kellene ezt jelentenünk. Úgy gondoljuk, hogy tavaly, a COVID-krízis kitörése előtt már kellően előkészítettük ezt, és teljes mértékben készen állunk arra, hogy megkezdjük a tárgyalásokat a kormánnyal.

Azonban azt is tudjuk, hogy nagyon fontos egységet mutatnunk. Éppen ezért szeptember 2-án felkértük a másik érdekvédelmi szervezetet, a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ), hogy hívjuk össze a közös sztrájkbizottságot, amit még tavaly márciusban alakítottunk meg úgy, hogy egyesítettük a két szervezet sztrájkbizottságait.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/03/05/vegre-egyesulhetnek-a-sztrajkbizottsagok-dontott-a-psz-is/

A PSZ ekkor időt kért. Szakszervezeti partnerünk döntéshozó testülete szeptember 20-ára ígérte, hogy választ ad a kérésünkre.  

Mivel a PDSZ tisztában van azzal, hogy a többség az egységes fellépést részesíti előnyben, emellett magunk is úgy gondoljuk, hogy fontos egységet demonstrálnunk, úgy döntöttünk, hogy bevárjuk partnerünket: szeptember 20-a után döntünk a – remélhetőleg – közös sztrájkbizottságról.

Mit tehetsz addig is?

Az, hogy egyelőre nem jelentettük be a közös sztrájkbizottságot, nem jelenti azt, hogy ne tudnál tenni már most valamit a közös siker érdekében. Ha nem léptél be a PDSZ-be, tedd meg mielőbb.

A belépésedért a lehető legfontosabb dolgot kapod meg – nem, nem a nőnapi ajándékkosárra és a karácsonyi csokoládécsomagra gondolunk. A PDSZ-t kizárólag a tagjai tartják fent, a tagdíjbefizetésekből szervezi munkáját.

A tagságoddal a legfontosabb dolgot veszed meg magadnak: a képviseletedet.

Nem csak arra leszünk jók, hogy mögéd állunk, ha bajba kerülsz. De arra is, hogy minél ütőképesebb akciókat tudjunk szervezni. Hogy fenn tudjuk tartani a jogsegélyszolgálatot, amelyen keresztül eddig többezer kollégának segítettük megoldani problémáit. Olyan problémákat, mint a jogellenes szabadságkiadás, besorolás. Hogy elindíthassuk azokat a ki nem fizetett túlmunkával kapcsolatos pereinket, amelyeknek eredményét most várjuk. Hogy fenntarthassunk olyan felületeket, mint a Ne dolgozz ingyen! – és hogy minél hatékonyabban, ütőképesebben képviselhessük az érdekeidet.

Minden tag egy újabb lehetőség!

Az egyre szélesedő tagsággal a PDSZ egyre jobb érdekérvényesítő lesz. Ha csatlakozol, sikerre vihetjük a követeléseinket.

Csatlakozz, még ma, itt:

[frame]

A PDSZ követelései

1. A pedagógus-illetményrendszer számítási alapja ismét az aktuális minimálbér legyen!

2. Neveléssel-oktatással lekötött munkaidő helyett állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát, legfeljebb a korábbi, közoktatási törvény szerinti mértékre!

3. Fizessék ki a rendkívüli munkaidő szabályai szerint a kötelező óraszám felett ellátott tanórákat, foglalkozási órákat!

4. Követeljük, hogy a kormány kompenzálja a dolgozókat a pedagógusbértábla minimálbérhez kötésének eltörlése miatti veszteségekért!

5. Állítsák vissza a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát!

6. A közalkalmazotti illetményrendszer 2008 óta változatlan. Rendezzék a közalkalmazotti bértábla illetményeit!

7. Módosítsák a sztrájktörvényt, töröljék el a sztrájk még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodáshoz kötését annak érdekében, hogy a közoktatásban is alkalmazható legyen a munkabeszüntetés a nyomásgyakorlás végső eszközeként!

8. Állítsák helyre a szakszervezetekkel történő érdekegyeztetés rendszerét!

[/frame]

Hasonló cikkek