Figyelem! Lépnünk kell! Most kell lépnünk! Így ütemezzük a munkabeszüntetéseket!

Annak érdekében, hogy a munkabeszüntetések sorozata – beszéljünk akár sztrájkról, akár polgári engedetlenségről – igazán hatékony legyen, a sztrájkbizottság arra kéri a szervezőket, hogy országszerte, valamennyi intézményben igyekezzenek az alábbiak szerint tiltakozásokat szervezni.

A munkabeszüntetés lényege a nyomásgyakorlás. A nyomásgyakorlás akkor eredményes, ha az érezhető, nagyszabású és annyira koordinált, hogy végső soron kényszeríti a munkaadót a munkavállalók által követelt megállapodás megkötésére.

Világossá vált az is, hogy a munkabeszüntetésben részt vevők ellen tett megfélemlítési kísérletekre reagálnunk kell! Ennek egyetlen módja, hogy tiltakozásunk még szervezettebb, országosan még érezhetőbb legyen!

Az eredményes munkabeszüntetések koordinálása érdekében azt kérjük az ország intézményeiben dolgozó munkatársaktól, hogy lehetőleg valamennyi intézményben folytassák a szervezett tiltakozást az alábbi ütemezés szerint. Kérjük, hogy a soron következő munkabeszüntetéseket már az ütemezés szerint szervezzék!

Ezzel a módszerrel a kijelölt napokon akár egy-két munkaórányi munkabeszüntetés is kiemelkedően hatékony lesz, amennyiben képesek vagyunk országosan egyszerre lépni! HAJRÁ!

MUNKABESZÜNTETÉST SZERVEZNÉL? A sztrájk és a polgári engedetlenség szervezésével kapcsolatban részletes információkhoz jutsz az erre a linkre kattintva megnyíló cikkből.

[frame]

Miért fontos a sztrájkütemezés?

  • Hozzájárul ahhoz, hogy országszerte valamennyi résztvevő intézményben ugyanabban az időben történjék a munkabeszüntetés – legyen az sztrájk, vagy akár polgári engedetlenség.
  • Az ütemezés betartásával még azokban az intézményekben is érezhető akciókat lehet majd tartani, ahol a munkavállalók nem tudnak havonta huzamosabb ideig beleállni a munkabeszüntetések valamely formájába.
  • Még akkor is napi szinten érezhető, fenntartható munkabeszüntetésekkel, nyomásgyakorlással tudunk élni, ha csak a minimális (havi 10-20 órányi) tiltakozás tud megvalósulni az intézményekben: így a társadalomban folyamatosan felszínen tarthatóak a követeléseink, központban marad a közoktatás katasztrofális helyzete,
  • Míg a munkabeszüntetések valóban országosan érezhetővé válnak a koordinációnak köszönhetően, a diákokat, gyerekeket mégsem éri akkora hátrány, mivel ahhoz, hogy hatékony legyen ez a módszer, nem szükséges számottevő időt elvonni tőlük.
  • Az egyik legfontosabb előnye ennek a módszernek, hogy a munkabeszüntetésekben részt vevők terheit arányosan csökkenti, így akár hosszabb távon is folyamatossá tehető, fenntartható az érezhető munkabeszüntetés. Ennek köszönhetően azokban az intézményekben is megszervezhetővé válik a tiltakozás, ahol eddig a munkavállalóknak nem állt módjukban a tiltakozás ezen formáját választani.

[/frame]

Az ütemezés módszertana

Az ütemezés lényege, hogy folyamatos, hosszan tartó és érezhető munkabeszüntetést szervezzünk országszerte. Ehhez kérjük, hogy 2022. szeptember 12-ét követően az alábbiak szerint szervezzük a munkabeszüntetéseket – szerveződjenek azok a sztrájk, vagy akár a polgári engedetlenség keretei között:

Munkabeszüntetésre kijelölt napok szerepe

Kérjük, hogy a kijelölt napokon kívül NE szervezzetek munkabeszüntetést. A kijelölt napokon ugyanakkor legalább az első egy-két órában (pl. délelőtt 10:00 vagy 9:00 óráig) történjék meg a munkabeszüntetés!

Fontos, hogy a munkabeszüntetéseket a munkakezdésre időzítsétek, hogy az intézmény munkája ezeken a napokon legalább egy-két órával később kezdődjék! Ha az intézmény munkavállalói tovább kívánnának tiltakozni, természetesen tegyék meg – lényeges azonban, hogy a kijelölt munkanapokon az első néhány órában NE VEGYÜK FEL A MUNKÁT!

Előnye: a munkabeszüntetésre kijelölt napokon országszerte ugyanakkor állnak le a közoktatás rendszerei a munkavállalók koordinált akcióinak köszönhetően.

„A” és „B” tiltakozási hetek bevezetése

Lényeges, hogy valamilyen szinten váltakozzanak a munkabeszüntetésre kijelölt napok, hogy ne mindig ugyanazokon a napokon történjenek az akciók. Ennek köszönhetően nem mindig ugyanazokat a munkavállalókat érintik a munkabeszüntetéssel érintett munkaórák, továbbá az intézményekben is megtarthatók a különböző tanórák a reggeli sávban.

Szempont emellett az is, hogy a tiltakozás ne váljon automatikussá, megszokottá a közoktatásban érdekeltek számára. Nekünk kiemelkedően fontos, lényeges, hogy valamennyi érintett minden héten pár alkalommal elgondolkozzon azon, melyik tiltakozási hét zajlik éppen. Ennek köszönhetően egy pillanatra sem szűnik meg a nyomás a munkaadókon, a kormányzaton!

A két tiltakozási hét egyenletesebb terhelést biztosít az egyes munkavállalóknak, kevésbé terheli a diákokat, ugyanakkor annak köszönhetően, hogy az érdekelteknek (szülők, oktatásirányítás, stb.) fejben kell tartaniuk az egyes tiltakozási heteket, a céljaink maguk is „fejben maradnak”. Így tehát folyamatosan felszínen tarthatjuk a követeléseket, nyomás alatt tarthatjuk a kormányzatot, mindaddig, amíg az értelmezhető ajánlattal elő nem áll.

Tiltakozási napok

„A” tiltakozási heteken: minden hétfő, szerda és péntek.

„B” tiltakozási heteken: minden kedd és csütörtök.

[frame]

Az ütemezett munkabeszüntetés a szeptember 19-én kezdődő héten „A” tiltakozási héttel kezdődik.

[/frame]

Kérjük, valamennyi munkabeszüntetést – legyen az sztrájk, vagy akár polgári engedetlenség – ezekre a napokra ütemezzünk! A tiltakozási napokon a munkavállalók legalább az első néhány órában álljanak bele a munkabeszüntetésbe! Ha pl. csak az első órákat nem tartjuk meg, az is fontos jelzés – ugyanakkor illetményelvonásban csupán havi szinten 10-15 órát jelent – AMIT A PDSZ ALAPÍTVÁNYA A KERET EREJÉIG A RÁSZORULÓ KOLLÉGÁKNAK KOMPENZÁL!

Természetesen az ütemezéstől helyileg el lehet térni: a helyi sajátosságok figyelembe vételével kell erről dönteni. Azonban a napkezdet (amikor a diákok, gyerekek érkeznek) minden esetben érdemes, hogy szerepet játsszon a helyi ütemezések kialakításánál – azaz a nap elején induljon el a munkabeszüntetés.

Jelentsük be a sztrájkot is! – akkor is ha polgári engedetlenséget szervezünk

Kiemelkedően fontos, hogy a szervezők akkor is jelentsék be a sztrájkot, ha az intézményben esetleg mindenki polgári engedetlenségre készül!

Az ezzel járó – annyira azért nem megterhelő – mennyiségű papírmunkáért cserébe az intézményvezetőnek kötelessége lesz bejelenteni a sztrájkot a szülők felé, emellett a hivatalos statisztikai adatokban is megjelennek majd a résztvevők, mint munkabeszüntető, tiltakozó munkavállalók.

Azzal, hogy a polgári engedetlenség ideje alatt sztrájk van, a polgári engedetlenkedő kollégákat is védjük, mivel egy esetleges munkaügyi eljárásban nem hivatkozhatnak arra, hogy „a munkabeszüntetés korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését”.

Mindenképpen jelentsük be a sztrájkot, mivel az intézménynek nem kötelessége polgári engedetlenség esetén közölni a munkabeszüntetés tényét a szülőkkel.

Működjünk együtt a szülőkkel

Ha bejelentettük a sztrájkot, kommunikáljunk a szülőkkel. Kérjük meg őket, hogy a sztrájk/polgári engedetlenség idejére ne vigyék be a gyerekeiket az intézményekbe!

Felmérések szerint a szülők igen nagy része támogatja a céljainkat. Fontos, hogy megértessük velük: mindez a gyermekeik érdekében történik.

Ha sztrájkolnak az intézményben, összevont felügyelet is szervezhető

A sztrájk alatt nem kell külön-külön felügyelni a csoportokra, osztályokra.

Ha a munkabeszüntetés módjaként a sztrájk mellett döntöttek a munkavállalók, fontos, hogy a sztrájk alatt ne tartsanak tanítási órákat.Az órák 50%-át, az érettségire felkészítő órák 100%-át kell a sztrájk alatt megtartani, de ezeket azokra a napokra át lehet tenni, amikor nem szüntetitek be a munkát.

A tiltakozási napok betartása közös érdekünk: így tudunk határozott nyomást gyakorolni a kormányzatra annak érdekében, hogy értelmezhető ajánlatra kényszerítsük.

Október 5: országos tiltakozás az alapvető jogok biztosánál

Október 5-én a pedagógusok világnapa: ezen a napon felkeressük az alapvető jogok biztosának helyi irodáit! Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáinál fogunk összegyűlni, hogy számon kérjük a biztost, mit tesz azért, hogy a diákjaink oktatáshoz fűződő jogai érvényesüljenek! A részletekért kérjük, figyeljétek a nedolgozz felületeit – addig pedig gyűjtsük össze a helyi problémákat, amelyek akadályozzák diákjainkat, a gyermekeket jogaik érvényesítésében.

A PSZ és a PDSZ közös közleménye az ügyben

A PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága ezt a közleményt adta ki a megfélemlítésekkel kapcsolatban. (A közleményben említett ütemezéssel kapcsolatos részleteket a fenti cikkünk tartalmazza.)

[frame]

FOLYTASSUK! Így készülj a munkabeszüntetésekre!

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/02/hogyan-csinaljunk-sztrajkot-lepesrol-lepesre/

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek