Hogyan szervezzünk munkabeszüntetést? Lépésről – lépésre!

Az alábbi anyagban bemutatjuk, hogy hogyan tudunk egy munkabeszüntetést létrehozni, határidőkkel, jogi tudnivalókkal, kötelezettségekkel, és az elmaradhatatlan kitölteni való űrlapokkal.

BEVEZETŐ

A szakszervezetek határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, amelyet április 1-től csupán szüneteltettek, mivel a választások miatt a kormány kompetenciája megszűnt, nem állapodhatott meg olyan kérdésekről, amelyekről a következő kormány rendelkezhetett. Ezért tárgyalópartner hiányában nem lehetett eleget tenni a sztrájktörvényben előírt egyeztetési kötelezettségnek. Ezért – kényszerűségből – történt a szünetelés.

A két szakszervezet a nyáron bejelentette, hogy a szünetelés megszűnik, amennyiben tanévkezdésre nem kapunk érzékelhető béremelésre ajánlatot. Bizonyára mindenki érzékelte, hogy nem kaptunk, csak nagyívű ígéreteket. Mivel a sztrájk határozatlan időre lett meghirdetve, nincs is joga a szakszervezeteknek meghatározni a szünetelés után, hogy mikor kezdhetnek bele újból sztrájkba a dolgozók. Erről a munkavállalók döntenek, nem mi.

(A sajtóban terjedő hírekkel ellentétben nincs a PDSZ és a PSZ között olyan megállapodás, hogy a sztrájk folytatását novemberre kellene halasztani.)

A tárgyalásokból egy dolog világosan kitűnik: NINCS MIRE VÁRNI!

Szakszervezetek nem tudnak sztrájkolni, a sztrájk feltételeit tudják megteremteni, ez is a dolguk. Így hát most a munkavállalókon is múlik, hogy sikerül-e az egyre inkább sarokba szoruló kormányt megszorítani: hiszen a kormány óriási áfabevétel-többleteket realizál havonta, azonban ahelyett, hogy az összeomlott közoktatás problémáit oldaná meg, távközlési céget vesz kormányzatközeli cégeknek.

A kormányzat viszont pontosan tudja, a követeléseink széles társadalmi támogatottságot élveznek, látja, hogy a tavaszi sztrájkok részvételi aránya olyan magas volt, mint a magyar szakszervezetiség történetében talán még soha. A kormány maga is kénytelen volt elismerni ezután azokat a problémákat, amelyekre a tavaszi sztrájkhullám előtt csak annyi volt a válasza: hazudunk.

A kormánynak bőven lehetősége van a követeléseket teljesíteni, mégsem teszi. Láthatóan csak az erőből ért.

A kormány lépéskényszerben van. Ne engedjük kibújni a szorításból! Ha most erősek vagyunk, ha most kiállunk magunkért, győzni fogunk! Figyeljétek a PDSZ híreit, a Ne dolgozz ingyent! Hajrá!

Hogyan szervezzük meg a munkabeszüntetést?

FRISSÍTÉS: akár polgári engedetlenségben, akár sztrájkban gondolkodunk, AZ IDŐPONTOK TERVEZÉSÉNÉL FONTOS BETARTANI AZ ERRE A LINKRE KATTINTVA MEGNYÍLÓ ANYAGBAN LEÍRT ÜTEMEZÉST annak érdekében, hogy a munkabeszüntetések érezhetőek, nyomásgyakorlása alkalmasak legyenek.

Vannak, akik a sztrájk helyett inkább polgári engedetlenségre készülnek. Ez esetben is fontos bejelenteni a sztrájkot, egyrészt már csak azért is, hogy a szülőket értesítsék a terveinkről, másrészt pedig azért, mert a bejelentett sztrájk az ugyanabban az időben polgári engedetlenkedőket is védi. A polgári engedetlenkedőknek egy erre a linkre kattintva megnyíló, külön cikkben foglaltuk össze mindazt, amit a munkabeszüntetés ezen formájáról, azaz a polgári engedetlenségről fontos tudni. Azt is meg kell említsük, hogy a PDSZ ugyan nem kezdeményezhet polgári engedetlenséget,

azonban – ahogy eddig is – a tiltakozás e formáját választó kollégák mellett kiállunk – sőt, a keret erejéig az általunk alapított alapítvány a rászoruló engedetlenkedő kollégák kieső illetményeihez is hozzájárul támogatás formájában.

[frame]

Polgári engedetlenkedsz?

Készítettünk egy polgári engedetlenségről szóló tájékoztató űrlapot. Ezen az űrlapon jelezheted nekünk, hogy polgári engedetlenség szerveződött az intézményetekben.

(Ezzel egyrészt biztosítod, hogy az akciód híre elterjedjen, ami azért fontos, mert a nyomásgyakorlásnak csak akkor van értelme, ha az nyilvános. A másik, hogy munkatársunk – engedélyetekkel – kiszállhat, hogy élő bejelentkezésben számoljon be az eseményekről. Harmadrészt pedig, ha tudunk arról, mi történik, könnyebben is tudunk segíteni, ha esetleg fenyegetnek benneteket.)

Amikor azt mérlegelitek, hogy sztrájk helyett inkább polgári engedetlenséget szerveztek, fontos tudnotok, hogy a polgári engedetlenségről nem köteles tájékoztatni az intézményvezető a szülőket. Tehát, ha ilyet szerveztek, mindenképpen jó dolog, ha az intézményben ezzel egyidőben sztrájkolók is vannak, mivel az intézményvezetőnek erről kötelessége tájékoztatni a szülőket.

Az űrlapot ezen a linken találjátok, ezen értesítsetek bennünket.

[/frame]

Ez az anyag a sztrájk bejelentésével, adminisztrációjával, megszervezésével foglalkozik.

Céljaink

Talán a legfontosabb kérdés, hogy mit is követelünk?

Röviden ezek a követeléseink:

  • azonnali, egyszeri béremelést mind a pedagógusoknak, mind a nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítőknek (NOKS),
  • a munkaterhelés csökkentését – a régi, heti 22 óránál nem magasabb kötelező óraszám visszaállítását és azt, hogy
  • heti 35 óránál több időre ne legyenek beosztható NOKS-munkakörben dolgozók gyermekfelügyeletre.

Részletesebben a követelések ebben a dokumentumban találhatók:

Arról, hogy mi is pontosan a sztrájk, hogy működik, készítettünk egy kinyomtatható anyagot, amit szét tudtok osztani a kollégáknak, és amit innen tudtok letölteni. Ebben a kétoldalas anyagban minden le van írva, amit érdemes tudni a sztrájkról, annak menetéről:

Menetrend!

A sztrájk menetrendje egy nagyon egyszerű ábrán ábrázolva így néz ki:

Ennek egy jóval részletesebb, táblázatos változata található itt:

Helyi sztrájkbizottság megalakítása

Erre kizárólag akkor van szükség, ha a korábbiakban még nem alakult ilyesmi az intézményben. Ha a tavaszi sztrájkok során már megalakult ez, akkor az továbbra is működik az intézményben, ugyanabban az összetételben, mint addig.

Ha még nem alakult meg sztrájkbizottság, akkor viszont meg kell alakítani.

Ha az intézményben több szakszervezet is működik, együtt alakítsatok sztrájkbizottságot, de ehhez nem szükséges a szakszervezeti tagság sem, bárki sztrájkolhat és részt vehet a helyi sztrájkbizottság munkájában. A helyi sztrájkbizottság intézi a munkabeszüntetéshez kapcsolódó feladatokat. 

Itt egy apró közbevetés: amennyiben úgy alakul meg egy sztrájkbizottság, hogy annak tagjai között van olyan is, aki egyben a közalkalmazotti tanács tagja is, annak ezt a tisztségét a sztrájkbizottsági működés idejére fel kell függesztenie. Ezt ezen a nyomtatványon teheti meg – kinyomtatni, kitölteni, majd átadni az intézményvezetőnek:

Az intézményi sztrájkbizottságot ezen a nyomtatványon lehet megalakítani:

E dokumentum leadásával már meg is alakult az intézményi sztrájkbizottság.

Ide tartozik a kérdés: sztrájkbizottság hiányában is lehet-e sztrájkolni? Ez ott merül fel, ahol esetleg csak egy ember sztrájkol. A válasz: igen. A sztrájkszervező ezeket a lépéseket szintén megteheti.

A sztrájk hatékonyságát segítő előkészítő lépés: megnövelni az igazolható napok számát

Mivel a sztrájk hatékonyságát erősen befolyásolhatja a szülők együttműködő-készsége, érdemes megnövelni a szülők által igazolható napok számát. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 117. § (2) bekezdésének b) pontja alapján a nevelőtestület tagjai egyharmadának kezdeményezésére össze lehet hívni egy nevelőtestületi értekezletet, amin mód van a házirend napirendre vételére. Az elfogadás előtt a tervezett változtatást véleményeztetni kell a diákönkormányzattal, és ahol van, az intézményi székkel. A házirend módosítását a szülőkkel ismertetni kell – nemcsak az intézmény weblapján, de külön értesítést küldve is érdemes ezt megtenni.

A sztrájk előtti legkevesebb 5. nap

A helyi sztrájkbizottság, ennek hiányában a helyi sztrájkszervező a tervezett sztrájkot  megelőző 5. munkanapon legkésőbb 16 óráig tájékoztatja az intézményvezetőt a tervezett sztrájkról. (FONTOS: NEM a munkáltatót, NEM a fenntartót, az intézményvezetőt kell tájékoztatni.)

Ezt megteheti levélben, írásban, emailben. A lényeg, hogy legyen nyoma a tájékoztatásnak.

FONTOS, HOGY AZ ELSŐ, MAJD AZ AZT KÖVETŐ VALAMENNYI MUNKABESZÜNTETÉS IDŐPONTJÁT AZ ERRE A LINKRE KATTINTVA MEGNYÍLÓ CIKKBEN LEÍRTAK SZERINT IDŐZÍTSÜK!

A sztrájk előtti 3. nap

A tervezett sztrájk napját megelőző 3. munkanapon legkésőbb 16 óráig le kell adni a sztrájkban  várhatóan résztvevő közalkalmazottak és egyéb munkavállalók létszámát és névsorát. Ezt az intézményvezetőnek kell benyújtani, az alábbi formanyomtatványon:

A sztrájkolók tervezett létszámáról a PDSZ-t is tájékoztatni kell, de ide nem kell a neveket leadni. A tájékoztatást legeslegegyszerűbben az erre a linkre kattintva előugró online űrlapon lehet megtenni.

Ha valamiért semmiképpen nem megy fenti online űrlap kitöltése, akkor csak az űrlapon látható fekete, vastag csík fölötti információkat küldjük el emailben, a [email protected] címre – természetesen a nevek leválasztásával.

Itt fontos megjegyezni, hogy ennek az űrlapnak kitöltése nem végleges: a sztrájkhoz később is lehet csatlakozni, azoknak is, akiknek a nevét előzetesen nem adták le! 

A sztrájk előtti 2. nap

A törvény előírja, hogy az intézményvezetőnek kötelessége a bejelentett sztrájkról tájékoztatnia a szülőket – e tekintetben tehát nem fordulhat elő olyan, hogy a vezető ezt megtagadja (tavasszal több ilyen panasz is érkezett hozzánk).

A sztrájk időtartamáról, a sztrájkban részt vevők várható létszámáról, a sztrájknak a gyermekek,  tanulók nevelése, felügyelete kapcsán releváns részleteiről tehát az intézményvezető legkésőbb a  sztrájkot megelőző második munkanapon 16 óráig tájékoztatja az érintett gyermekek,  tanulók szüleit.

FIGYELEM: az intézményvezetőnek törvényben előírt kötelessége tájékoztatni a szülőket!

A szülők tájékoztatásához azonban nekünk is jogunk van. Ennek érdekében érdemes legalább egy levelet eljuttatni a szülőkhöz – annál is inkább, mivel támogatásuk kritikus fontosságú lehet a sztrájkunk sikere szempontjából, így pl. vannak helyek, ahol fórumot is szerveznek számukra.

A szülők tájékoztatása érdekében készítettünk egy mintalevelet, amit innen lehet letölteni:

Sztrájk előtti nap

Az intézményvezető a tervezett sztrájkot megelőző napon legkésőbb 16 óráig közli a sztrájk  első napjára érvényes munkaidő-beosztást a még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében; a  sztrájk esetleges további napjai tekintetében szintén előző nap 16 óráig tájékoztatja a helyi  sztrájkbizottságot arról, hogy a sztrájk időtartama alatt a sztrájkkal érintett óvodai csoportban,  iskolai osztályban, kollégiumi csoportban, valamint pedagógiai szakszolgálati intézményben,  illetve a pedagógiai szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben várhatóan hány fő gyermek,  tanuló lesz jelen a tervezett sztrájk időtartama alatt.

Az intézményvezető a még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében a sztrájkoló  közalkalmazottat, munkavállalót munkavégzési kötelezettség teljesítésére kötelezheti. A  még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében munkavégzésre utasított közalkalmazott,  munkavállaló erre az időszakra arányos illetményére, munkabérére jogosult.

A sztrájk napja

A sztrájk napján is előírás, hogy dokumentálni kell a sztrájkban részt vevőket. Ezt úgy kell elvégezni, hogy a sztrájkbizottság, vagy ennek hiányában a sztrájk szervezéséért felelős személy a sztrájk napján, közvetlenül a sztrájk előtt, majd a sztrájk végén, kitölti a következő formanyomtatványt – majd ezt leadja az intézményvezetőnek. Azaz ezt kétszer kell leadni – a sztrájk elején és a végén!

Amint látható, ezen az íven szerepel a sztrájk megkezdésének és befejezésének az időpontja is, óra–perc pontossággal. Ez azt jelenti, hogy ezen az íven lehet azt is vezetni, ha valaki egy időre kilép a sztrájkból, és azt is, amikor valaki úgy dönt, hogy napközben mégis csatlakozik hozzá.

Ezt az ívet, ebben a formában az intézményvezetőnek kell leadni!

A PDSZ felé csak a létszámadatokat kell kommunikálnunk az erre a linkre kattintva elérhető űrlap kitöltésével.

Hasonlóan az előző formanyomtatványhoz, ha valamiért semmiképpen nem megy fenti online űrlap kitöltése, akkor csak az űrlapon látható fekete, vastag csík fölötti információkat küldjük el emailben, a [email protected] címre – természetesen a nevek leválasztásával.

Ha nem tudunk sztrájkolni

Számos olyan helyzet adódik, hogy a kollégák nem tudnak csatlakozni a munkabeszüntetéshez – ilyen helyzet adódhat például a feladatellátás jellegéből is. Ez esetben szolidaritási nyilatkozatot tudnak kitölteni a munkavállalók. Ezt a nyilatkozatot az intézményvezetőhöz juttathatják el, és innen lehet letölteni:

Természetesen ezt a dokumentumot sem egészében kell eljuttatni a szakszervezetnek. Ehelyett kérjük, hogy pusztán a számokat közölje a szervező ezen az online űrlapon.

Ha valamiért ez nem kivihető, úgy kérjük, a [email protected] címre írja meg a szervező az intézmény nevét, címét és OM-azonosítóját, az intézmény munkavállalói létszámát és az aláírók számát.

Együttműködés a fenntartóval?! Van ilyen!

Egyáltalán nem ritka, hogy a fenntartó – gyakran önkormányzat – szolidáris a sztrájkolókkal. Nem ritkán azt is vállalják, hogy a sztrájk alatti bért is kifizetik a sztrájkolóknak. Erre az esetre gondolva készült el a következő megállapodási formanyomtatvány.

Ha ilyesmit ír alá a sztrájkbizottság, arról feltétlenül tájékoztassa a PDSZ-t!

Munkaidő-áthelyezés? Miért ne: akár az érettségire felkészítő órákét is!

A 36/2022. (II. 11.) Korm. rendelet 1. §-ának tanításra vonatkozó rendelkezései, az (5)-(6) bekezdés,  nem írja azt, hogy az érettségitárgyak felkészítési teljes óraszámát, valamint a tanórák 50%-át mikor  kell teljesíteni. Megoldható ezért az, hogy a sztrájkolók közössége úgy dönt, a tanítási órák közül a  sztrájk első három napján egyet se tart meg, az elmaradt 50%-ot pedig megtartja pl. a következő  héten úgy, hogy ugyanazokon a napokon, amikor előző héten sztrájkolt, minden órát megtart, és ezek  is sztrájknapok lesznek, ezért ezeken a napokon is úgy kell bejelenkezni a sztrájkolónak, mintha  ekkor is megtagadná a munkavégzést, csak a tanórája kezdetekor meg kell szakítania a sztrájkot,  eleget tenni a bejelentési kötelezettségének, és fel kell vennie a munkát (a bejelentés arra vonatkozik,  hogy az adott tanóra melyik teljes sztrájkban töltött nap tanóráját tartja meg). A végzős, érettségi  előtt álló tanulók, amennyiben nem jelennek meg az intézményben, az óráikat természetesen nem  kell megtartani, de ha megjelennek a tanulók, az érettségire felkészítő órákat is át lehet tenni más  tanítási napokra. 

Erre a célra szolgál az óraáttételi nyilatkozat, amelyet – értelemszerűen – az intézményvezetőnek kell leadni:

A sztrájk utáni retorziók? Segélykérés?

Amennyiben a munkabeszüntetésekkel – legyen az a sztrájk, vagy a polgári engedetlenség – kapcsolatban retorziók érnek, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot. Ezt ezen az űrlapon teheted meg (kérünk, elsősorban ezt használd, ne a FB-üzenetet, telefont, stb. hogy csökkentsük a jogsegély-szolgálatunk leterheltségét!)

Levontak az illetményedből és rászorulnál támogatásra?

Ahogy a tavaszi munkabeszüntetése során a PDSZ és a PDSZ által alapított alapítvány sztrájksegélyt, ill. támogatást folyósít azoknak a rászoruló kollégáknak, akik béréből levonásokra került sor, és akik nehézségekbe ütköztek emiatt.

Mind a sztrájkkal, mind a polgári engedetlenséggel kapcsolatos igényeket ezen a kérdőíven lehet igényelni.

Ezekkel is érdemes tisztában lenni

1. Arról, hogy a munkabeszüntetés alatt van-e tanítás vagy csak gyermekfelügyelet van, nem a pedagógus, hanem az intézményvezető dönt. Olyan tehát nincs, hogy a pedagógus felügyelet alatt elhatározza, hogy márpedig tanítani fog.

2. A felügyelet időtartama alatt nem lehet mulasztani, magyarul, a hiányzást nem kell igazolni. Lásd: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bek: „Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról, a tanuló a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell.”

Praktikusságok

Ezek azok a dokumentumok, amik nem feltétlen szükségesek, de ha vannak, segíthetnek – mert mondjuk időt spórolunk velük.

Hogyan vetessem át, „érkeztessem”, a különböző leadandó dolgokat, amikor leadom az intézményvezetőnek?

Simán jó, ha két példányban készítünk el minden olyan dokumentumot, amit le akarunk adni, és a másodpéldányt aláíratjuk azzal, hogy „Átvettem: aláírás, település, dátum”.

Hogyan nyilatkozzak arról, hogy dolgoztam valamennyit a sztrájk napján?

Ez azért lehet hasznos, hogy azzal bizonyíthassuk, nem szakadhatott meg a biztosítási jogviszonyunk, például – annak ellenére, hogy praktikusan azért jórészt egész nap sztrájkoltunk.

Egy mintadokumentum pedagógusoknak tanórán kívüli munkavégzésről:

És egy másik, ami egy NOKS-os munkavállalóknak szóló nyilatkozatmintát is tartalmaz:

Illetve egy olyan dokumentum, amiben arról nyilatkozhatunk, hogy a sztrájkban munkaidőnknek a neveléssel–oktatással lekötött része mellett részben vagy egészben munkaidőnknek a neveléssel–oktatással le nem kötött része terhére veszünk részt:

[frame]

Készülj a munkabeszüntetésre!

Az alábbi cikkekben összeszedtük a tudnivalókat.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/24/sztrajk-mik-a-sztrajk-elotti-teendoink/
https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/21/igy-keszitsetek-elo-a-sztrajk-folytatasat/

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek