Sztrájk: miért kell folytatni? Mit értünk el eddig?

Nagyon röviden: a kormány minden erejével azon van, hogy egyre kevesebben álljunk bele a munkabeszüntetésekbe. Mi pedig azon, hogy folytassuk. Ráadásul nagyon is van, miért!

A kormányzat mindent megtesz, hogy egyre kevesebb dolgozó álljon bele a sztrájkokba.

Azért próbálja ellehetetleníteni a munkabeszüntetéseket, hogy elmondhassa: „lám, a legújabb, 14%-os ígérgetését a munkavállalók elfogadták, hiszen alig álltak bele a sztrájkba!”

Ezért tesz meg mindent:

  • Igyekszik jogszabályilag egyoldalúan kizsigerelni a sztrájkot. Hátha ez elég lesz ahhoz, hogy ne álljunk bele annyian.
  • Megfélemlíti a polgári engedetlenkedőket. Aki fél, nem ugrál – gondolja.
  • Félretájékoztatja a társadalmat. Ha elárasztja a Facebook-ot az a párezer dühös ember, aki elhiszi a négyhónapos szabadságról szóló meséket, akkor talán nem lesz kedvünk sztrájkolni.
  • Eléri, hogy ne foglalkozzon a sztrájkkal az állami média. Amiről nem beszélünk, az nincs is – gondolja.

[frame]

Szervezzük tovább a munkabeszüntetéseket!

Az alábbi cikkben nagyon röviden(!) leírtuk, hogyan kell egyszerűen megszervezni a munkabeszüntetéseket:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/14/polgari-engedetlenseg-vagy-sztrajk-nagyon-rovid-utmutato/

[/frame]

Világos, mint a nap: nem engedhetünk, folytatnunk kell a munkabeszüntetéseket!

Miért is?

A kormány csak arra vár, hogy kifáradjunk, lelombozódjunk, elveszítsük a lendületet. Ezt nem szabad megengedni!

De van egy sokkal jobb érvünk. Bár érdemtelenül keveset beszélünk róla, de az igazság az, hogy

a munkabeszüntetésekkel tavasz óta igen fontos részeredményeket értünk el!

Milyen eredményeket értünk el eddig?

1. A kormány kénytelen volt visszakozni és az EFOP-pályázatában beismerte mindazokat a problémákat, amelyekre addig az volt a válasza, hogy a „PDSZ – és persze mindenki más, aki ezeket felhozza – hazudik. Hogy történt ez? A tavaszi tiltakozási hullám elérte a nemzetközi érdekvédelem ingerküszöbét, és európai partnereink kiharcolták: a kormánynak kezdenie kell valamit a közoktatással, ha igényt tart az uniós támogatásokra. Így elmondható: a tavaszi akcióink nélkül soha nem jutottunk volna el eddig! A munkabeszüntetéseink hatására már letagadni sem tudják a súlyos hiányosságokat!

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/03/hivatalos-hazudott-a-kormany-minden-altalunk-felvetett-problemat-elismert/

2. A tavaszi munkabeszüntetési hullám előtt ajánlatnak sem volt nevezhető az, amit elénk toltak: a 2022-es alapilletményből számított évi 10 százalék egyszerűen felháborító volt. A tavaszi tiltakozási hullám hatására a kormány felől elhangzott az első – hm, ajánlatnak se ne nevezzük azért – ígérgetés: egy pótlékokkal együtt számított évenkénti 14 százalékos, kumulálódó növelést lengettek be, ami azt jelenti, hogy minden év emelését az előző évi teljes összegből számítanák. Míg ez természetesen a közelében sincs annak, amit egyáltalán ajánlatnak lehetne nevezni, azt azért mégis mutatja, nem szabad abbahagynunk, mert együtt elérhetjük a céljainkat!

3. A legfontosabb eredmény, hogy a tavaszi 30% fölötti részvételi arány a magyar érdekvédelem kiemelkedő eseménye: ágazati munkabeszüntetésben szinte példátlan, hogy ennyi ember együtt mozogjon!

4. Ennek is köszönhető a kiemelkedő társadalmi támogatás, amelyet ügyünk élvez: nem csak a diákjaink, de a szülők is egyre többen megértik, miért érdekük mellénk állni.

5. Az, hogy a kormányban egyáltalán felmerült, hogy esetleg az uniós forrásokat a közoktatásra lehetne fordítani, szintén a tavaszi akcióknak köszönhető! Míg határozott álláspontunk, hogy a közoktatást a kormányzatnak saját forrásaiból kellene magas színvonalon működtetnie és fejlesztenie (hiszen ez a társadalom alapvető érdeke!), azt azért fontos tudni, hogy ez is elképzelhetetlen lett volna a tavaszi munkabeszüntetések nélkül!

6. Végül vajon azt az eddigi munkabeszüntetések és demonstrációk nélkül bemondta volna a kormány, hogy 2028-ra felhozzák a béreket a diplomás átlagbér 80%-ára, és utána biztosítják az értékállóságot? Egy fenét! Még azt sem ismerték volna be, hogy alacsonyak a bérek! Gondoljunk csak vissza: azt skandálták, hogy eddig micsoda rengeteg béremelést adtak. „Ők kapták a legtöbbet!” „Ők voltak a legelsők!A tavaszi munkabeszüntetések előtt még azt is emelésnek állították be, ami ténylegesen bércsökkentés volt!

Szeretnénk most feladni ezeket az eredményeket? Az érdekérvényesítés részeredmények sorozata: nekünk most kell kitartónak lennünk! Szervezzük meg az ütemezett sztrájkot!

Ne hagyjuk abba! Folytassuk a munkabeszüntetéseket, és elérjük a céljainkat!

Folytassuk tehát! Itt vannak a részletek, hogyan:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/14/polgari-engedetlenseg-vagy-sztrajk-nagyon-rovid-utmutato/

[frame]

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek