Október 5.: országos egységes sztrájk!

Az oktatás világnapján egész nap sztrájkoljunk!

Október 5-e az oktatás világnapja. Ezen a napon arra kérjük a kollégákat, hogy ahol lehet, egész napos sztrájkot tartsunk! Az ütemezett sztrájkot továbbra is folytassuk – itt írtuk le röviden, hogyan!

Hogyan szervezzük meg az 5-ei sztrájkot?

 • Szeptember 28-án 16 óráig jelezzük az intézményvezetőnél, hogy sztrájkolni akarunk. (Levélben, emailben – egyetlen feladat, hogy legyen nyoma. Kb. 10 perc.)
 • Szeptember 30-áig adjuk le a sztrájkban résztvenni szándékozók névsorát ezen a nyomtatványon az intézményvezetőnek. (Figyelem, ettől még bárki, bármikor csatlakozhat a sztrájkhoz – ez csak egy előzetes névsor!) Levélben, összeállítása 10 perc. Erről tájékoztasd a PDSZ-t is az erre szolgáló online űrlapon. (2 perc)
 • Az intézményvezetőnek kötelessége tájékoztatni a szülőket legkésőbb két nappal az esemény előtt – de mi is tájékoztathatjuk őket, emailben, levélben, szóban.
 • Az intézményvezető a sztrájk előtti napon 16 óráig tájékoztatja a sztrájkolókat a sztrájk alatti munkaidő-beosztásról. Akit munkavégzésre kötelez, és aki dolgozik, az illetményre jogosult (nincs olyan, hogy sztrájk alatt dolgozol, de nem kapsz fizetést!)
 • Minden sztrájknap végén kitöltjük a sztrájkolókról szóló jelentést, amibe minden sztrájkoló beleírja a nap során, ha kilépett a sztrájkból (pl. munkavégzésre kötelezték), ill. amikor visszalépett bele. Egyszerűbb, mint aminek hangzik, ezen a nyomtatványon kell vezetni az ilyesmit.
 • A PDSZ felé a fentiekből csak a sztrájkolók számát jelentsük le, ezen az online űrlapon.
 • NAGYON FONTOS: legalább egy órányi munkavégzés legyen lekönyvelve mindenkinek aznapra annak érdekében, hogy a biztosítási jogviszonyotok ne szakadjon meg!

Sztrájkoljunk egész nap az oktatás világnapján!

[frame]

Részletesen a sztrájk szervezéséről itt számolunk be:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/02/hogyan-csinaljunk-sztrajkot-lepesrol-lepesre/?fbclid=IwAR2Jp6w9cAWMN9Lcz2eHlf_aePjz2ZNOPAh_itz55N5E32VWsrbG6Xf3JRU

[/frame]

Az október 15-ei eseményekről beszél Nagy Erzsébet a PDSZ pécsi ügyvivője ebben a videóban:

Miért nem csak polgári engedetlenkedünk október 5-én?

Azért, mert ha erre az időre polgári engedetlenséget is szerveznétek, akkor is fontos, hogy azt a sztrájkkal együtt tegyétek, a sztrájkot is jelentsétek be. Ennek okai:

 • A sztrájkolókról készül egy hivatalos adat, amelyet a kormány kénytelen nyilvánosságra hozni a KSH-n keresztül. Ha nem adjuk le a számokat, könnyű lesz azt mondani, nem is voltunk annyian.
 • A sztrájk bejelentése után, amennyiben az intézményben megszervezik a felügyeletet, úgy a diákoknak már nem kötelező igazolniuk a jelenlétet, hiszen azt csak tanóra esetén kötelesek megtenni – azaz nyugodtan távol maradhatnak.
 • A felügyelet megszeverzése pedig akkor is kényszer, amennyiben annyira sok diák nem érkezik be, hogy nem lehet tanítani.
 • Most, hogy nincs járvány, a felügyeletet meg lehet szervezni csoportosan is, azaz láthatóvá válhat a sztrájk is.
 • A sztrájk védi a polgári engedetlenkedő kollégákat is, hiszen nem lehet arra hivatkozni, hogy a diákokat súlyos hátrány érte, hiszen aznap nem volt más, csak ügyelet.
 • Sztrájk esetén az intézményvezető köteles tájékoztatni a szülőket a sztrájkról.

Sztrájkoljunk együtt egész nap az oktatás világnapján, október 5-én!

További programok október 5-én

Az oktatás világnapján számos más programra is érdemes figyelnünk, illetve, ha tudunk, mindenképpen csatlakozzunk hozzájuk:

 1. Reggeltől MUNKABESZÜNTETÉS
 2. Délután PETÍCIÓÁTADÁS AZ OMBUDSMAN FŐVÁROSI ÉS TERÜLETI HIVATALAINÁL – Ezen a napon a Pedagógusok Szakszervezetével közösen meglátogatjuk az ombudsman helyi irodáit Budapest, Győr, Miskolc, Pécs (A debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodákat előző napon, október 4-én látogatjuk meg, mert ezekben 5-én nincs félfogadás) – részletek rövidesen!
 3. 17:00 Jászai Mari tér HÍDFOGLALÁS
  Gimnáziumi diákok szervezik ezt az eseményt – íme a meghívója:
  „Kedves Diáktársak, Pedagógusok, Szülők, Felelős Állampolgárok!
  Tartsatok velünk október 5-én (szerdán) 17 órától 19 óráig a Margit hídon, hogy újból megmutassuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog!
  Október 5. a pedagógusok világnapja.
  nnek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik.
  Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen!
  A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak!
  https://www.facebook.com/events/789327475744956

4. 19:00 órától noÁr-KONCERT a Kossuth téren

https://www.facebook.com/events/851730486235280

[frame]

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »