Kongresszust tartott a PDSZ: itt találhatók a határozatok az alkalmatlan Pintér menesztéséről és a bérekről – bértáblával

Míg Rétvári Bence államtitkár 21 százalékos „fizetésemelésről” beszélt csütörtökön, pénteken Pintérről derült ki a vérfagyasztó és magabiztos alkalmatlanság, amit egy megdöbbentő 12%-os „pótlékemelés” bejelentésével súlyosbított. (Ne tévesszen meg senkit ez: a pótlék 12%-os növelése összesen a teljes bér mindössze 10 százalékos emelését jelenti). Az alábbiakban összefoglaljuk az eseményeket, közöljük a PDSZ Kongresszusának határozatait az ügyben, a levelet, amelyben a PDSZ Pintér lemondására szólít fel.

A PDSZ Kongresszusával egyidőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen zajlott a belügy által „konzultációnak”, sőt „miniparlamentnek” hívott esemény. Erről az alábbi élő bejelentkezésekben összegzett Nagy Erzsébet, a PDSZ jelen lévő képviselője:

Pintérre nincs szükség – 45% a minimum!

A fentiek alapján törvényszerű, hogy a történtekre a PDSZ éppen ülésező Kongresszusa is reagált. A fenti ügyben a következő határozatot hozták:

[frame]

1. A PDSZ Rendkívüli Kongresszusa Pintér Sándort a közoktatásban való teljes járatlansága és alkalmatlansága miatt lemondásra szólította fel.

2. A 2022. 12. 16-ai, miniszter által szervezett álkonzultáció és béremelésnek csúfolt pótlékemelés inkább nevezhető egy pedagógusellenes folyamat részének, mintsem a közoktatásban felgyülemlett problémák rendezésére tett lépésnek.

Elfogadhatatlan ezért a Magyar Közlöny 2022. 12. 16-ai számában megjelent 10%-os ágazati szakmai pótlékemelés, mert az a vágtató infláció ellensúlyozására is elégtelen. A közoktatásban dolgozók illetményei még inkább elszakadnak a diplomás bérektől. A döntést megint egyeztetés nélkül hozták, ráadásul akkor, amikor a kormány egy teljesen új bérrendszerben gondolkodik, amelyből a pótlékok jelentős részét kivezeti. Joggal számíthatunk arra, hogy ezzel még ez a kismértékű, béremelésnek beállított összeg is el fog tűnni.

Azonnali 45%-os alapbéremelést követelünk, és bérautomatizmus bevezetését az értékállóság megőrzése érdekében!

[/frame]

A Kongresszus határozata alapján a PDSZ Országos Választmánya a következő levelet kézbesítette Pintér Sándor részére:

[frame]

dr. Pintér Sándor belügyminiszter részére

Tisztelt Miniszter Úr!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Rendkívüli Kongresszusa 2022. december 17-ei határozatában felszólítja Önt, hogy mondjon le tisztségéről a közoktatásban való teljes járatlansága és alkalmatlansága miatt.

A PDSZ kezdettől követeli önálló oktatási minisztérium felállítását, amely az oktatás egészét – óvodától a szakképzésen át a felsőoktatásig – magában foglalja. Ezzel együtt azt követeljük, hogy a minisztérium élén hozzáértő oktatási szakember legyen. Az oktatáshoz értő, elhivatott szakemberre van szükség ahhoz, hogy a XXI. század kihívásaihoz alkalmazkodni képes iskolák álljanak a tanulók és a szülők rendelkezésére – bennük társadalmilag anyagilag megbecsült, maximális szakmai támogatással segített pedagógusokkal.  Ön saját bevallása szerint az oktatáshoz nem ért – a mi véleményünk szerint az oktatásirányításhoz sem. Bizonyítják ezt az Ön által összehívott – hamisan –  konzultációnak nevezett eseményen elhangzottak. A PDSZ Rendkívüli Kongresszusa felettébb aggályosnak ítéli meg 2022. 12. 16-án ismertetett terveket a közoktatásban bevezetendő új bérrendszerről, a belügyi elvárásokról, a rendőri „problémakezelésről”.

A 10% a sztrájkkövetelésektől messze elmarad, az inflációt sem követi. A béremelés pótlékemeléssel, és nem alapbéremeléssel történik, ezzel az ágazatban dolgozók számára olyan helyzetet tartanak fenn, amelyben a biztos bér, az alapilletmény még mindig a 2014. évi minimálbérrel számolt összeg. Ezért fordulhat elő az, hogy egy 26 éve pályán lévő pedagógus alapbérét fel kell emelni a kötelező garantált bérminimumra. A  felvázolt új bérrendszerben a pótlékok nyomtalanul eltűnhetnek.

Ezt az intézkedést sem előzte meg sztrájkbizottsági egyeztetés.

Ám nemcsak a bérrendezés és a munkaterhek csökkentésének elmaradása a problémánk. Olyan ember ne legyen a közoktatás vezetője, akinek elvárásaiban nyoma sincs semmiféle tartalmi elemnek, csak ellenőrzésekről, “feladatszabásról”, kontrollról, “oktatási felügyeletről” rendelkezik, láthatóan pedagógiai kifejezéseket nem ismer, és azok iránt nem is érdeklődik. Aki a szakemberhiányt óraadók létszámának jelentős növelésével gondolja orvosolni, annak fogalma sincs arról, hogyan működik egy közoktatási intézmény, mi a pedagógus munkája.

Szakmánktól távol áll az Ön fogalomrendszere, sértő hangvétele és stílusa. Ne legyen az oktatás irányítója, aki a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozókat “Sancho Panzá”-nak tekinti! Láthatóan mit sem tud a sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek igényeiről, arról, hogy a szakszolgálatok, a szakértői bizottságok szakemberhiány miatt teljességgel ellehetetlenültek.

Az Ön 9 pontjában ugyan „Első a gyermek”, de bizonyos gyermekek nem léteznek, ahogy a szegregációval sújtottak és az óvodások sem.

Mindannyiunk érdekében kérjük, hogy a közoktatás irányításáról mondjon le!

Budapest, 2022. december 17.

A PDSZ Rendkívüli Kongresszusa

[/frame]

Január: jönnek a többnapos munkabeszüntetések

A PDSZ Kongresszusa a munkabeszüntetések elmélyítése érdekében az alábbi döntést hozta:

[frame]

A PDSZ rendkívüli kongresszusa felkéri az Országos Választmányt, hogy

a januárra tervezett több napos munkabeszüntetés támogatására kérje fel a konföderációkat, a szakszervezeteket és a civilszervezeteket!

[/frame]

A Kongresszus határozott arról is, hogy megerősíti a PDSZ kilenc pont melletti elkötelezettségét: „A PDSZ Rendkívüli Kongresszusa megerősíti a szakszervezetek és a civilek által az oktatás problémáinak megoldása érdekében megfogalmazott 9 pontot”, emellett elérendő célnak határozta meg, hogy„az összes nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkatárs kapjon pedagógusigazolványt„.

Mennyit keresek ezzel a megalázó pótlékemeléssel?

Alig néhány napja hüledeztünk azon, hogy Rétvári Bence államtitkár 21 százalékos emelést vizionált – erre is kiszámoltuk a kereseteket –, most viszont már biztos, hogy Rétvári bemondása valóban vízió volt: Pintér 12 százalékkal növelte csupán az ágazati pótlékot,

ezzel összesen mindössze 10 százalékkal növelve a béreket egy olyan helyzetben, ahol az élelmiszerárak novemberben mért inflációja 48,7, az infláció pedig 22,5% volt.

Amint a bértábla ped. I. kategóriába sorolt munkavállalóknak szóló részéből is jól látszik, a kormány által megígért, megszavazott, bevezetett, majd indoklás nélkül egyoldalúan megvont minimálbérhez igazított bérekhez (barna mezők) képest óriási összegekkel rövidíti meg a dolgozókat minden hónapban a kormány.
Ugyanez a ped. II. kategóriában.

A fenti okokból újraszámoltuk a bértáblát, amit innen lehet letölteni, excel formátumban:

Frissítések

2022.12.21, 10:41: Frissítettük a cikkben szereplő excel állományt, továbbá a kapcsolódó képernyőfotókat, egy egyszázalékos számítási hiba korrigálása érdekében, majd ugyanaznap 16:14 órakor egy cella értékeit javítottuk, így újrafrissítettük a táblázatot.

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek