A PDSZ egy egyszerű, de fontos lépésre kér Benneteket! – Minden amit a tagdíjak befizetéséről tudni kell

Ahogy azt korábban is jeleztük, egy törvénymódosítás megtiltja, hogy a közszférában működő munkáltatók átutalják a fizetésből a szakszervezeti tagdíjat a szakszervezetek számára. Ezzel is el akarnak bennünket lehetetleníteni, ezúttal anyagilag akarnak lenullázni bennünket. Ezért fordulunk tagjainkhoz, hogy állítsanak be a bankfiókjukban rendszeres havi átutalást, illetve azokhoz, akik még nem szakszervezeti tagok, hogy lépjenek be, hogy ezután is képesek legyünk érdekeket védeni és képviselni.

Mi a teendő?

Arra kérünk, ha nem szakképzésben dolgozol, és eddig a munkáltatód vonta a szakszervezeti tagdíjat, lépj be a számlakezelő bankfiókodba és állíts be rendszeres havi átutalást, vagy ha nem szeretsz online formában ügyet intézni, a bankba vagy takarékszövetkezetbe, és kérd, hogy állítsanak be rendszeres havi átutalást a PDSZ részére fizetendő havi tagdíj összegével!

A tagdíj továbbra is az illetmény a bruttó járandóság (megbízási díjak és egyéb pótlékok nélkül) 0,8%-a, amelyet úgy kapsz meg, hogy az ágazati szakmai pótlékkal együtt számított bruttó illetményedet (további pótlékok és megbízási díjak nélkül) megszorzod 0,008-cal és az eredményt tízesekre kerekíted.

Ezzel a kalkulátorral könnyedén ki tudod számítani a tagdíjadat:

Az egyszerűség kedvéért be lehet állítani fix összeget is.

Ha a havi bruttó illetményed ágazati szakmai pótlékkal együtt (de megbízási díjak és további pótlékok nélkül) eléri a havi 440.000 forintot, vagy meghaladja azt, akkor tagdíjként legalább havi 3.500 forintot állíts be!
Ha a havi bruttó illetményed ágazati szakmai pótlékkal együtt nem éri el a havi 440.000 forintot (de megbízási díjak és további pótlékok nélkül számold!): akkor legalább havi 2.500 forint tagdíjat kell beállítani. Ha változik a béred, kérjük, hogy a tagdíj összegét is ennek megfelelően állítsd át!

A rendszes havi átutalás beállításának menete

  1. Indíts egy új utalást!
  2. Válaszd ki a címzettet/Partnert, vagy új partnerként írd be: PDSZ,
  3. add meg a kért adatokat, így a számlaszámot: 11713005-20411756
  4. Válaszd az időzített vagy rendszeres utalás lehetőséget,
  5. Add meg az utalás gyakoriságát és időzítését (első rendszeres utalás napjaként legyen a január hónap 1-jétől 20-ig valamelyik napja, pl. január 10-e megjelölve)!

Gyakori kérdések a tagdíjátutalásról

Melyik havi bérből nem utal már a munkáltató tagdíjat?

Sajnos már 2024. január 1-jétől nem vonja a munkáltató a tagdíjat, tehát a rendszeres havi utalást a decemberi illetmény alapján kell beállítani.

A szakszervezeti tagdíjat milyen határidővel kell befizetni?

A tagdíjat minden hónapban a tárgyhót követő 20-áig kell befizetni. A munkáltató januárban a december havi fizetésből már nem utal tagdíjat, ezért kell most beállítani a rendszeres havi utalást. 

Az adott havi tagdíj melyik havi illetményből számítandó?
Az adott hónapban fizetendő tagdíj az előző havi illetményből számítandó. 

A munkáltató utoljára melyik havi tagdíjat vonta le? Decemberben a novemberit?
Igen, a munkáltató utoljára decemberben a novemberi illetményből vonja a tagdíjat. A decemberi illetményből januárban már nem utal tagdíjat. 

Honnan tudhatom meg a tagsági számomat, ha éppen nem találom a kártyám?
A [email protected] -ra írj, és megírjuk a tagsági számodat. 

Mutatjuk képekben a szakszervezeti tagdíj rendszeres átutalásának beállítását

Az OTP-nél ez így néz ki:

Ugyanez a CIB Banknál:

Kinek nincs teendője?

Aki szakképzésben dolgozik, és eddig is a bruttó járandóságának 0,8%-át fizette tagdíjként, valamint aki eddig is legalább havi 3500 forintot vagy ennél magasabb összeget állított be tagdíjként, illetve ha havi bruttó 440.000 forint alatti a bére, havi 2500 forint utalást állított be, nincs teendője.

Nincs teendője annak sem, aki évi egyszeri tagdíjat fizet, mert nyugdíjas úgy, hogy mellette nem végez keresőtevékenységet, vagy egyéb okból nincs havi rendszeres jövedelme (pl. GYED-en, GYES-en lévők, hallgatók, munkanélküliek, tartós táppénzen lévők). Nekik továbbra is évi egyszeri tagdíjuk van, amelyet egyszeri átutalással vagy sárga csekkes befizetéssel lehet rendezni. Sárga csekk igényelhető a [email protected]. 2024-től kerekítve évi legalább egyszeri 8.000 forint, melyet a tárgyév december 31-ig kell megfizetni, 2023-ra ez még 6.960 forint. A vállalkozói jogviszonyban lévők számára a tagdíj legalább a legkisebb munkabér vagy az oktatási tevékenységből származó bevétel 0,8 %-a.

A továbbiakat megírtuk itt:

SÜRGŐS, FONTOS: VÁLTOZOTT A PDSZ-NÉL A TAGDÍJFIZETÉS RENDJE!

Mire kell a pénz?

A PDSZ nem megélhetési tisztségviselők közössége. Jelenleg egyetlen főállású tisztségviselőnk sincs, de már csak az országos jogsegélyszolgálat fenntartása is komoly pénzekbe kerül. De nekünk is mindenért fizetni kell, és egyre többet, kezdve az irodák rezsijével az akciók költségéig. A PDSZ egy közösség, amelyet magánszemélyek, konkrétan a tagok pénzéből tartunk fenn. Te is légy a közösség tagja, ha még eddig nem lépték be. A belépésről megtudsz mindent, ha a képre kattintasz:

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »