Nem csökken a fejetlenség az iskolai oltások szervezése körül

Már vissza is vonták az oltási igények felméréséről kiküldött legutóbbi utasítást. Azonban úgy tűnik, az oktatásirányítás továbbra is az iskolákra igyekszik hárítani az oltások megszervezését, jóllehet az nem oktatási feladat, és adatvédelmi szempontból is problémákat vet fel.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a miniszterelnök által bejelentett iskolai oltónapokat a tankerületeknek kellene előkészíteni, jóllehet az semmilyen szempontból nem oktatási feladat, a tankerületek fenntartása alá tartozó iskolák csak az oltás helyszínéül szolgálnak. Joggal váltott ki felháborodást kollégáink körében, hogy a tankerületek továbbosztották a feladatot az intézményvezetőknek, ők pedig sok esetben a pedagógusoknak, akiknek így a nyári szabadság alatt kellett volna munkát végezniük, ráadásul olyat, ami nem is munkaköri feladatuk.

Egy órával azután, hogy a miniszterelnök és az illetékes minisztériumok kézhez kapták a PDSZ ezzel kapcsolatos levelét, a Népszava már arról közölt híradást, hogy egy újabb levél szerint az előző ukáz tárgytalannak tekinthető. Ennek természetesen örülünk, hiszen a határozott fellépés ismét eredményre vezetett, és visszavontak egy jogszabálysértő utasítást.

Az új fejleményről a 444.hu is beszámolt, ahogyan arról is, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke szintén örül, bár ő jobbnak tartotta volna, ha a tanévnyitók idején a diákok közvetlenül nyilatkozhattak volna arról, kérnek-e oltást. Horváth Péter örömében sajnos nem tudunk osztozni, túl könnyedén felülemelkedik ugyanis azon a tényen, hogy az oltások előkészítése nem oktatási feladat, és mint ilyen nem az iskolák dolga.

Mindent összevetve

továbbra sem világos, hogy ki hogyan mikor fogja felmérni az oltási igényeket,

az ominózus levél csak annyit tartalmaz, hogy erre később kerül sor.

Arra természetesen maradt energiája az EMMI-nek, hogy közleményében ekézze a szakszervezeteket a baloldal szekértolójának nevezve őket, de a fenti kérdésekre nem sikerült konkrét választ adni.

Mit mond a jogszabály?

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a minél nagyobb védettség mindannyiunk közös ügye, az iskolákban pedig különösen fontos. Az oltások megszervezése viszont nem oktatási feladat, így nem is tartozik a pedagógusok munkaköri kötelességei köré. Persze lehet utasítani egy pedagógust, hogy munkakörétől eltérő munkát végezzen, de hogy hogyan és milyen feltételek mellett, azt pontosan szabályozza a Munka törvénykönyve:

„53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. *

(2) *  Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg.”

Ami azt jelenti, hogy rá lehet ugyan lőcsölni a pedagógusokra az oltásokkal kapcsolatos előkészítő feladatokat, de akkor az adott kolléga nem az eredeti munkakörében dolgozik, márpedig a pedagógusnak a szabadságát követően a tanév előkészítésével, a javító vizsgákkal összefüggő feladatai vannak.

Ráadásul továbbra is komolyan aggályos, hogy az iskola olyan érzékeny adatokat kezeljen, mint az oltási regisztráció vagy az oltottság megléte, illetve hiánya.

Ezekhez az iskoláknak egyszerűen semmi közük, főleg nem az intézményvezetők vagy az osztályfőnökök dolga ezeket begyűjteni. Ezen az sem változtat, hogy a pedagógusok máskor is végeznek oltásokkal kapcsolatos feladatokat, leveleznek a szülőkkel, közvetítenek az iskolaorvos, a védőnő és a szülők között. Álláspontunk szerint ez a tevékenység a többi nem kötelező oltás – pl. HPV – esetében is adatvédelmi aggályokat vet fel, és fel kell hagyni ezzel a gyakorlattal.

Itt volna az ideje, hogy azok, akiknek ez a feladatuk, végre tisztességesen megszervezzenek egy oltási programot azokkal elvégeztetve a feladatokat, akiknek ez a munkakörébe tartozik, és nem utolsósorban szabályosan megfizetve minden egyes munkavállalót, aki ezen dolgozik. Ahelyett, hogy a kormányzat politikai címkével látja el azokat, akik kimondják, ha valami jogszerűtlen, és kritizálják azt, ami nem jól működik, ideje volna végre leszámolni a rendszerszinten elvárt ingyenmunkával.

[frame]

Ha te is leszámolnál már a rendszerszintű ingyenmunkával, lépj be közénk még ma!

[/frame]

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hasonló cikkek