Sztrájkoltál? Leadtad ezen a kérdőíven a számokat? Ha nem, jó eséllyel semmilyen statisztikában nem szerepeltek!

A munkabeszűntetés felemelő dolog. Célja, hogy bebizonyítsuk, sokan állunk egy-egy ügy mögé. De ha nem töltöd ki a kapcsolódó adatokat, pont ez a lényeges dolog nem derül ki!

Nem akarhatjuk, hogy egyes állami intézmények letagadják a sztrájkolói számokat! A hozzánk beérkező adat a legbiztosabb információ, hogy a te sztrájkod is belekerüljön a sztrájkolói számok közé.

Tudtad, hogy a KSH statisztikájában nem fognak megjelenni azok a sztrájkoló intézmények, szervezeti egységek, ahol nem dolgozik legalább 10 fő, vagy nem sztrájkolt legalább 10 fő? Tudtad, hogy akárhányan is polgári engedetlenkedtek, nem fogtok megjelenni semmilyen állami statisztikában? Tudtad, hogy azokban a munkakörökben, ahol nem lehet törvényileg többet sztrájkolni egy-egy óránál, akárhányan is teszik le a munkát, senki sem fog megjelenni a sztrájkolók között a hivatalos adatokban? Tudtad, hogy a Klebelsberg Központ mindeddig egyszer sem közölt adatot a sztrájkolók számáról?

Szóval, ha nem akarod, hogy eltűnjön az adatokból az áldozatos munkával létrehozott sztrájkod, és még nem tetted, gyorsan töltsd ki ezt az űrlapot:

El- eltűnő sztrájkolók

A PDSZ a sztrájkbizottság tárgyalásain ezekkel az adatokkal tud érvelni: ennyien értenek velünk egyet, ezért alátámasztottak a követeléseink. Ha nem kapjuk meg ezeket az adatokat, nem tudjuk rendesen elvégezni a munkánkat. Emellett sok szervezet gyűjt sztrájkolói adatot teljesen jóhiszeműen, de fontos tudni, hogy – ahogy mi sem – ők sem tudják átadni a sztrájkolói adatokat, mivel kötik őket az adatkezelési szabályok. Azaz mi sem kapjuk meg azokat az adatokat, amelyeket másnak adtok le. Ugyanakkor sztrájktárgyalásokon mi kell ezeket felhasználjuk. Ugye, érthető a dilemmánk?

Sajnos, egyáltalán nem várható, hogy a sztrájkadatok a legkisebb mértékben is pontosak lesznek az állami intézmények felől.

A Klebelsberg Központ mindeddig semmilyen adatközlést nem tett a sztrájkokkal kapcsolatban. Emellett dokumentált esetek nagy számban tanúskodnak arról, hogy akár tankerületi vezetők aktív közreműködésével tüntetik el a sztrájkolói számokat szem elől. Ez történt például egy budapesti intézményben, ahol Marosi Beatrix utasítására törvénysértően rendeltek el a sztrájk másnapján rendkívüli tanítási szünetet, mert úgy ítélték meg, máshogy nem tudják meg nem történtté tenni a sztrájkot.

A Központi Statisztikai Hivatal gyakorlata pedig annyira elüt a mindennapok valóságától, hogy semmiféle reális adatot nem várhatunk tőlük. Korábban megírtuk, hogy adatfelvételük során meg nem történtté kell nyilvánítaniuk minden olyan eseményt, ahol kevesebb mint nem sztrájkolt legalább 10 fő egy szervezeti egységben vagy intézményben.

Mondanunk sem kell, azoknak a szervezeti egységeknek a száma, ahol nem is dolgozik akár 10 fő sem, kiugróan magas. Ahogy az is elgondolkoztató, hogy a KSH szempontjai szerint miért nem számít statisztikailag relevánsnak amikor egy 27 fős nevelőtestület 33 százaléka sztrájkol. Sajnos, a statisztikai hivatal válasza csak megerősíti, hogy semmilyen megbízható adatra nem számíthatunk innen sem.

A polgári engedetlenséget pedig ugyan nagyon nem szeretik a tankerületek, a statisztikákat összeállító állami propagandisták viszont nagyon is: mivel nem kell őket lejelenteni, sehol nem is jelennek meg. Hivatalosan tehát nem jelennek meg a statisztikákban, nem fog kiderülni, hányan is engedetlenkedtek egy-egy intézményben. Ezért is kérjük mindig a polgári engedetlenkedőket, hogy minden ilyen esemény előtt jelentsék le a sztrájkot is, és az engedetlenség megkezdése előtt mindannyian lépjenek sztrájkba legalább néhány percre, majd lépjenek ki a sztrájkból, ha engedetlenséggel kívánnak tiltakozni – az sztrájkolói adatokat pedig szintén rögzítsék.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/05/06/igy-keszul-a-ksh-felrevezeto-sztrajkstatisztikaja/
https://nedolgozzingyen.hu/2022/05/11/felrevezetessel-vadol-de-valojaban-egyetlen-kifogast-sem-cafol-kozlemenyeben-a-kozponti-statisztikai-hivatal/

Ha szeretnénk pontosan látni, rászánjuk azt a három percet, és leadjuk a PDSZ űrlapján (is) a sztrájkolói számokat.

Ha esetleg nem tettétek volna meg, kérjük, most mindenképpen tegyétek!

Köszönjük!

[frame]

Pénzt veszítettél a munkabeszüntetések miatt?

Itt írtuk le, hogyan juthatsz támogatáshoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/10/09/munkabeszuntetesek-miatt-vontak-toled-ujra-itt-a-sztrajktamogatas/

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segíts nekünk, hogy folytathassuk! Nélküled nincs támogatás a sztrájkoló, engedetlenkedő munkatársaknak! Nélküled nem tudjuk annyi emberhez eljuttatni a fontos információkat! Nem tudjuk megírni az anyagokat, leforgatni a videókat, hirdetni őket a Facebookon! Nélküled nem megy! Támogasd a PDSZ-t, a sztrájkfolyamat katalizátorát itt:

[/frame]

Hasonló cikkek