Szülinapot ünnepeltünk

2023. november 25-én ünnepeltük meg a PDSZ 35. szülinapját. Nagyon köszönjük minden meghívott vendégünknek a részvételt, és azoknak, akik nem tudtak eljönni, a videó- és levélüzeneteket! Nem kis utat tettünk meg a megalakulástól. Közzétesszük egyik alapító tagunk, Miklósi László visszaemlékezését és üzenetét.

A PDSZ első plakátja

Agócs Judit országos választmányi tag, az egykori pécsi irodavezető kezében a PDSZ első plakátja

Ha emlékszel, a szivárványos logóról ebben a cikkünkben írtunk:

Mikor és milyen környezetben is alakult meg a PDSZ ?

Ahogy egy PDSZ-alapító történelemtanár, Miklósi László látja

Miklósi László 1990-ben (a 168 óra c. lap cikkéből)

Mottó: Őrzők, vigyázzatok a strázsán!

1988 izgalmas év volt.

Március 15.             Bár a rendőrség előzetesen akadályozta, az ellenzék  
                                szervezésében több demonstrációt is tartottak Budapesten.

Május 27.               Az első ’56 utáni tömegtüntetés: a bős-nagymarosi vízlépcső
                                elleni tiltakozásul a Vörösmarty tértől Ausztria nagykövetségéig  
                                vonult a több ezer főből álló tüntető tömeg.

Június 16.               A rendőrség feloszlatta a Nagy Imrére és mártírtársaira emlékező  
                                tüntetéseket.

Június 27.              A rendszerváltás legnagyobb tüntetésének napja:
  a falurombolás ellen tiltakozva a Hősök teréről Románia
nagykövetségéig vonult a több tízezer résztvevő.

(…)

November 15.         A brassói munkásfelkelés évfordulóján a Keleti pályaudvarnál
                                brutálisan szétoszlatták a tüntető tömeget.

Ebben a történelmi helyzetben…

November 26.        Az I. István Közgazdasági Szakközépiskolában 280
                                pedagógus és az oktatás és nevelés területén dolgozó
                                részvételével megalakult a Pedagógusok Demokratikus
                                Szakszervezete.

Szinte mindenki ott volt, aki változást akart az oktatásügyben. A PDSZ nem csak a szűk értelemben vett munkavállalói kérdésekkel foglalkozott, programalkotó vitasorozata az egész ágazat megújításának fontos kérdéseit tárgyalta.

Minden innovatív szerveződés a PDSZ köpenyéből bújt ki: számos későbbi meghatározó párt oktatáspolitikusa, több szakmai szervezet (pl. a Történelemtanárok Egylete is) a PDSZ-ből indult.

Legyünk büszkék rá, hogy a rendszerváltás hajnalán elsők között léptünk!

Szakszervezetünk évtizedek óta aktívan vesz részt az érdekegyeztetéseken és – amíg volt – a testületekben. Közismert szakmai felkészültsége, rendíthetetlen kitartása.

Az első pedagógustüntetést természetesen a PDSZ szervezte, az Eötvös-szobortól a Szalay utcáig vonultunk. Nem kérdés, hogy napjainkban is mindig ott lobog a PDSZ-zászló a demonstrációkon.

A magyar történelem legnagyobb sztrájksorozatának is a PDSZ volt a motorja – ez az alapításhoz hasonlóan történelmi tett!

A dicső múlt és a büszkeségre okot adó közelmúlt után hogyan tovább?

A státustörvénynek nevezett gyalázat elfogadása után nem kevésbé kihívás az sem, ami előttünk áll. Ismét történelmi kihívás előtt állunk.

Azt kívánom, hogy a PDSZ az új helyzetben is tudjon példát és tovább vezető utat mutatni.

Miklósi László

Itt láthatsz egy videót a kezdetekről sok érdekes képpel:

Köszönjük minden vendégünknek a részvételt 35. születésnapi ünnepségünkön és a kedves üzeneteket!

Az eseményen bejelentettük, hogy egy korábbi hagyományt feltámasztunk – és ismét díjat alapítunk.

A születésnapi ünnepségen az alábbi személyeknek és szervezeteknek oklevéllel köszöntük meg munkájukat:

ADOM DiákmozgalomA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki az ADOM Diákmozgalomnak az együttműködésért, a pedagógusok melletti kiállásokért, a felsőoktatásban tanuló hallgatók bevonásáért az oktatás helyzetének javításra szervezett eseményekbe, a nagyszabású és áldozatokat igénylő demonstrációkért és akciókért.
Az aHang csapataA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki az aHang csapatának az együttműködésért, a kampányok során nyújtott anyagi és szakmai támogatásért, a demonstrációkban és az akciókban való aktív és meghatározó részvételért, amelyek hozzájárultak az események sikeréhez és az oktatásügy problémáinak felszínen tartásához.
Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, az Akciószövetség motorjaA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki Boros Péternének az együttműködésért, az Akciószövetség létrehozásáért, azért, hogy kitartó harcostársunk a munkavállalói jogok, a fékek és ellensúlyok visszaállításáért, a demokratikus jogállamért és az erős érdekvédelem létrejöttéért folytatott munkánkban. 
Egységes DiákfrontA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki az Egységes Diákfrontnak a pedagógusok melletti kiállásokért, a fantasztikus, áldozatokat igénylő demonstrációkért és akciókért, illetve azért, hogy akár személyes biztonságukat és jövőjüket is veszélyeztetve felhívták a társadalom figyelmét az oktatás súlyos helyzetére.
Friedrich Ebert Stiftung – Friedrich Ebert AlapítványA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki a Friedrich Ebert Stiftungnak a szakszervezeti képzéseink, projektjeink támogatásáért, amellyel hozzájárultak a PDSZ szakmai és szervezeti fejlődéséhez. Köszönjük nekik a folyamatosan ránk irányuló figyelmüket.
Helsinki Bizottság A PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki a Helsinki Bizottságnak a szakmai együttműködésért, a magas szintű alkotmányjogi ismereteket igénylő alkotmánybírósági és nemzetközi bírósági beadványok készítésében végzett önzetlen munkájáért, mivel ezzel nemcsak a PDSZ-nek nyújtottak hathatós segítséget, hanem fontos lépéseket is tettek a jogállamiság helyreállításáért.
Holló Bettina újságíróA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki   Holló Bettinának az oktatás és az abban dolgozó munkavállalók helyzetéről készült rendszeres, pontos tudósításaiért, illetve azért, mert részrehajlás nélkül készült munkáin keresztül a társadalom pontos képet kap e területről és a szakszervezet küzdelmeiről.
Juhász Ágnes oktatáskutatóA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki   Juhász Ágnesnek a szakmai együttműködésért, illetve azért, mert kutatói tevékenységével és tanácsaival segítette a PDSZ-t szakmai álláspontjai kialakításában, és mindig számíthattunk rá képzéseinken, szakmai összejöveteleinken. Köszönjük munkáját közös szakmai szervezetünkben, a Civil Közoktatási Platformban.
Nahalka István oktatáskutatóA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki Nahalka Istvánnak a szakmai együttműködésért, azért, hogy kutatói tevékenységével és tanácsaival segítette a PDSZ-t szakmai álláspontjai kialakításában, és mindig számíthattunk rá képzéseinken, szakmai összejöveteleinken. Köszönjük munkáját közös szakmai szervezetünkben, a Civil Közoktatási Platformban.
Pedagógusok SzakszervezeteA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki a Pedagógusok Szakszervezetének az együttműködésért, az összefogásért, illetve azért, hogy közös sztrájkbizottságban vállvetve küzdünk az oktatás és az abban dolgozók helyzetének javításáért, mert együtt erősebbek vagyunk. Csak együtt vagyunk erősek!
Pongrácz Tibor PDSZ-aktivista, a PDSZ jogsegélyszolgálatának segítőjeA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki Pongrácz Tibornak a PDSZ jogsegélyszolgálatában végzett áldozatos munkájáért, a személyes és online fórumokon tartott tanácsadásokért, amelyek, amellett, hogy sok száz hozzá forduló kolléga számára jelentettek közvetlen segítséget, hozzájárultak a PDSZ országos elismertségéhez.
Szalai Péter – riporter, szerkesztőA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki Szalai Péternek az oktatás és az abban dolgozó munkavállalók helyzetéről készült rendszeres, pontos tudósításaiért, illetve azért, mert részrehajlás nélkül készült munkáin keresztül a társadalom pontos képet kap e területről és a szakszervezet küzdelmeiről.
Társaság a Szabadságjogokért – TASZA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek a szakmai együttműködésért, a magas szintű alkotmányjogi ismereteket igénylő alkotmánybírósági és nemzetközi bírósági beadványok készítésében végzett önzetlen munkájáért, a pedagógusoknak nyújtott jogi tanácsadásokért és perbeli képviseletükért.
Terézvárosi ÖnkormányzatA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki a Terézvárosi Önkormányzatnak a sztrájkoló tanárok és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból jogsértően eltávolított kollégáink anyagi támogatásáért, a nyári táborainkban és fórumainkon rendezett beszélgetéseken való részvételért, képzéseink számára kedvezményes helyszín biztosításáért.
Zalavári-Varga Noémi riporterA PDSZ Országos Választmánya elismerését és köszönetét fejezi ki   Zalavári-Varga Noéminak az oktatás és az abban dolgozó munkavállalók helyzetéről készített rendszeres, pontos tudósításaiért, illetve azért, mert részrehajlás nélkül készült munkáin keresztül a társadalom pontos képet kap e területről és a szakszervezet küzdelmeiről.

Képek a múltból

A születésnapi ünnepség képei

A születésnap sem telt el aktualitás nélkül

A PDSZ 35. születésnapján kiálltunk az akadémiai kutatóintézeti dolgozók mellett, tiltakozva a kutatóintézetek vállalattá történő átszervezése ellen. A képre kattintva olvasható a közlemény, amelyhez a PDSZ csatlakozott.

Legközelebb Te is ünnepelj velünk! Csatlakozz a PDSZ-hez!

Erről minden egy helyen itt:

SÜRGŐS, FONTOS: VÁLTOZOTT A PDSZ-NÉL A TAGDÍJFIZETÉS RENDJE!

Hasonló cikkek