Maruzsa Zoltántól azt kértük, hogy üljön le egyeztetni a PDSZ és a PSZ által benyújtott régi-új sztrájkkövetelésekről. Időpontjavaslat helyett hosszú levelet kaptunk, tele csúsztatásokkal és tárgyi tévedésekkel. Az államtitkártól követeltük, hogy jelöljön ki időpontot az egyeztetésre, és tételesen reagáltunk elképesztő válaszaira. Maruzsa leveléből látszik, milyen színvonalon foglalkoznak kormányszinten a közoktatás problémáival. És ez így marad, ha az e területen dolgozók nem tesznek ellene. Ha nem kapunk záros határidőn belül időpontot egyeztetésre, bírósághoz fordulunk, de fontos arra is készülni, hogy folytatni kell a küzdelmet a munkahelyeken is. Ebben a szakszervezet segíteni tud, de senki helyett nem tud sztrájkolni.

Miért kell tárgyalni, mikor úgysem teljesítik a követeléseket?

Azért kell egyeztetést kezdeményezni, mert ezt írja elő a sztrájktörvény, enélkül jogszerűen nem szervezhető sztrájk. Márpedig ez az egyetlen eszköz, ami látható változást tud előidézni. Gondoljunk csak bele: ha nem lett volna a hosszú sztrájkfolyamat és a munkabeszüntetésekhez kapcsolódó akciók, a demonstrációk, élőláncok, a diákok és a szülők fantasztikus kiállásai, az Európai Unióban született volna olyan kivételes döntés, hogy uniós támogatásokat pedagógusbéremelésre lehet fordítani? Arról pedig, hogy ezeknek a támogatásoknak az utalása még nem kezdődött meg, nem a pedagógusok, hanem a Magyar Kormány tehet. Trükközések helyett el kellett volna kezdeni időben teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket az Unió megszabott, és érdekes módon minden más ország teljesíteni tudott.

Viszont fontos tudni, hogy az EFOP PLUSZ keretei nincsenek blokkolva. Erről részletesen lehet olvasni pl. itt: https://www.lakmusz.hu/tenyleg-brusszelen-mulik-a-tanarok-beremelese/ Arról sincs szó az uniós támogatást tartalmazó EFOP Plusz-csomagban, hogy a program egyes elemeinek megkezdése az uniós támogatások folyósításának megkezdéséhez kötött. Ezért is történt az, hogy pl. az esélyteremtési illetményrészt már minden érintett megkapja.

Navracsics Tibor szerint a látványos béremelés elmaradásának oka az, hogy a pedagógusbérek esetében „fejnehéz a társfinanszírozási rendszer (azaz kezdetben főleg az EU fizetné a béremelést az EFOP Plusz nevű operatív programból, ezt fokozatosan a magyar költségvetés venné át”. Csakhogy ettől még nem tilos a bérfedezet megelőlegezése, ezt pedig Navracsics is tudja. Egyébiránt, Vodafone-vásárlásra, reptérvásárlásra, stadionépítésre mindig van fedezet, és nyilván lesz majd az országgyűlési képviselők és tisztségviselők díjának emelésére is. Pedig e tételek esetében a kiadások teljes egészében a központi költségvetésből valósulnak meg.

Minek kell betartani a jogszabályokat, mikor a kormány folyamatosan törvényt sért? – kérdezik tőlünk többen. Törvénysértés esetén nem lehet hivatkozni arra, hogy a másik fél sem tartja be a szabályokat. A szakszervezetnek alapvető feladata, hogy megvédje tagjait, márpedig ennek nem tud eleget tenni, ha jogszerűtlen akciókra szólítja fel őket és általában az oktatásban dolgozókat.

Az sem igaz, hogy egyeztetésekkel semmit sem lehet elérni. Gondoljunk csak bele, hogy a jelenleginél lényegesen hátrányosabb lett volna a bosszútörvény és annak végrehajtási rendelete, ha a szakszervezetek nem vettek volna részt a tárgyalásokon, amelyeknek a kormány az Unió nyomására, az uniós támogatások megszerzésének feltételeként volt köteles eleget tenni. A legfőbb gond továbbra is az, hogy a törvény visszavonása nem történt meg. A bosszútörvény változásait folyamatosan mutattuk itt:

Kihirdették a bosszútörvény végrehajtásáról szóló rendeletet

Miért nem jelennek meg a sztrájkkövetelésekben a PDSZ által is elfogadott 9 pontos követelések?

Ezt a kérdést is megkapjuk olykor olyan kollégáktól, akik nyilván nem azzal töltik minden idejüket, hogy a sztrájktörvényt tanulmányozzák. A 9 pont soha nem volt olyan aktuális, mint most, ezért a PDSZ továbbra is kiáll ezek megvalósításáért, így a pontok többsége a követelésekben is visszaköszön. Íme a 9 pont:

A sztájktörvény szerint azonban alapvetően olyan követeléseket kell megfogalmazni, amelyek a dolgozók gazdasági és szociális érdekeinek biztosítását célozzák. Ezért kerültek be a követelésekbe olyan pontok, amelyek bérre, túlmunka kifizetésére, munkaterhelés csökkentésére, a sztrájkjog helyreállítására vonatkoznak, de áttételesen az egységes oktatási minisztérium követelése is ide tartozik mint a normális körülmények biztosításának előfeltétele, azonban a követelések megfogalmazása és tartalma a törvényhez kell, hogy igazodjék. Ettől még mindazok az elvárások, amelyeket a PDSZ korábban megfogalmazott, továbbra is állnak.

Hol tartunk most?

A PDSZ és a PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyeket itt ismertettünk:

Új, közös követeléseket fogadott el a PDSZ Országos Választmánya és a PSZ kongresszusa

Levelet írtunk Maruzsa Zoltán államtitkárnak, kérve, hogy jelöljön ki időpontot az egyeztetésre.

Maruzsa Zoltán ennek a kötelezettségének nem tett eleget, de reagált a követelésekre. Az alábbiakban közzétesszük a levelét és a szakszervezeti válaszlevelet is. Maruzsa leveléből kiderül, hogy ugyan elismeri a kormány, hogy a bérkövetelések jogosak, de továbbra is Brüsszelre mutogat. A válaszlevélből kiderül az is, hogy a teljesítményértékelési rendszer megbukott, de az is, hogy eszük ágában sincs a jogos járandóságokat kifizetni, úgyhogy még rengeteg dolgunk van, nemcsak az intézményekben, hanem a bírósági tárgyalótermekben is.

Íme Maruzsa Zoltán válaszlevele:

És a szakszervezeti viszontválasz:

Fontos akciók várhatók! Ha még nem tetted, csatlakozz!

Fontos akciók várhatók, ne maradj ki semmiből! Ezek pedig azt célozzák, hogy megszerezzük mindazt, ami jár, ami megillet bennünket a többletmunka jogos ellenértékeként. Ezért is nagyon fontos, hogy csatlakozz közösségünkhöz!

Légy a PDSZ tagja!

Rengetegen keresik nap mint nap a PDSZ jogsegélyszolgálatát. Ma már ott tartunk, hogy csak a tagok problémáival tudunk érdemben foglalkozni. Azok számára, akik nem csatlakoztak még hozzánk, a munkajogi tanácsadást sem fogjuk a jövőben biztosítani. A jogsegélyszolgálatot a tagdíjakból tartjuk fenn, és nem volna fair, hogy valaki, aki anyagilag hozzájárul a jogsegélyszolgálat működéséhez, azért nem jut gyors segítséghez, mert más ingyen tart igényt e szolgáltatásunkra. Nagyon sok segítséget adtunk eddig is a www.nedolgozzingyen.hu tájékoztató felületünkön. Ezt a jövőben is fenntartjuk, ám egyre több olyan információt, segítséget adunk, amelyhez a hozzáférés csak tagok számára lesz lehetséges. A szakszervezeti tagdíj a bér 0,8%-a, ami havi szinten a kiskeresetűek számára is – a napi megélhetés költségeit alapul véve – elenyésző tétel. Meggyőződésünk, hogy ennél sokkal többet ér a tájékozottság, a szakszervezeti tagságból eredő jogok gyakorlásának lehetősége, a jogsegélyszolgálat, és számos olyan kedvezmény, amelyet a tagkártyával igénybe lehet venni. Ez utóbbival a szakszervezeti tagdíj egésze vagy egy része még vissza is szerezhető. Ne feledjük el azt sem, hogy a szakszervezeti tagdíj az adóalapot csökkenti.

Mit kell tenned, ahhoz, hogy csatlakozz hozzánk?

Először is ki kell tölteni egy belépési nyilatkozatot. Kattints a képre, és mindent megtalálsz itt:

Ha szakképzésben dolgozol, olyan belépési nyilatkozatot is kitölthetsz, amelyhez tagdíjátutalási nyilatozat is tartozik, mert a munkáltatód továbbra is megbízható a szakszervezeti tagdíj átutalásával.

Ha köznevelési intézményben dolgozol, nagyon fontos, hogy állíts be rendszeres havi utalást a PDSZ számára. Ehhez a legutóbbi kongresszusi döntésünkkel olyan könnyítést adtunk, hogy a 0,8% helyett be lehet állítani havi fix összegű utalást is, ami havi bruttó 440.000 forint alatti kereset esetén havi 2.500 forint, 440.000 forint keresettől havi 3.500 forint. Erről mindent megtalálsz itt:

Ha kitöltötted és beküldted a belépési nyilatkozatodat vagy az online belépési felületen keresztül léptél be, hamarosan kapsz egy levelet irodánktól, és amint megtörtént a felvételed – erről szintén értesítenek és megküldik tagkártyádat – máris igénybe veheted a tagsággal járó kedvezményeket és szolgáltatásokat. A bíróság előtti ingyenes képviselet hathavi tagdíj befizetéséhez kötött. Ha azonnali segítségre van szükséged, akkor sem kell fél évet várnod: fizesd be egyben a hat havi összeget, és máris igénybe tudod venni az ingyenes jogsegélyszolgálatot.
Rendszeresen kapsz hírlevelet az országos irodánktól, és felveszik Veled a kapcsolatot a területi képviselőink. Te magad is részt vehetsz a hálózatépítésben. Erről minden itt olvasható: