A PDSZ javaslata: NE TÖLTSÉTEK KI A KÉRDŐÍVEKET! VESZÉLYES!

Ismét kérdőíveket kaptak a közoktatásban dolgozók. A pedagógusoknak és az igazgatóknak küldött kérdőívek igencsak hasonlítanak egy korábbi kérdőívre, amelyre hivatkozva jelentette be Pintér Sándor az azóta megbukott, totálisan alkalmatlan teljesítményértékelési rendszert. Ezek a kérdőívek is alkalmasak arra, hogy rájuk hivatkozva további, minden szakmaiságot nélkülöző, pedagógusellenes intézkedéseket vezessenek be. A PDSZ ezért azt javasolja, hogy ne töltse ki senki a kérdőívet még akkor sem, ha a végére elmarasztaló véleményt ír.

Miért ne töltsük ki a kérdőívet?

Véleményezheted az összetákolt, nemzeti konultációra emlékeztető kérdőívet, ez Pintér Sándorékat nem fogja érdekelni, csak arra hivatkoznak majd, hogy mennyien válaszoltak, és lám, ebből milyen szépen kiderül, hogy a pedagógusok igénylik az értékelést, a munkájuk elismerését, de azt a kérdést persze nem tették fel, hogy a teljesítménymérés és -értékelés hogyan is történjen. Azt ők jobban tudják, erről senkivel nem akarnak előzetesen egyeztetni. Emlékezzünk csak az előző Pintér Sándor-i kérdőív-kiértékelésre és annak következményére. Erről írtunk itt:

Figyelem, veszélyes kérdőív érkezett!

Egyébiránt, az igazgatók nem tudják anonim módon kitölteni a kérdőívet, esetükben a személyt is, a pedagógusoknál az intézményt be tudják azonosítani az intézmény OM azonosítója alapján.

Nem javasoljuk kitölteni a kérdőívet amiatt sem, mert azokból látszik a felülről beavatkozás, a belügyekben kutatodás szándéka. De nézzük meg, milyen konkrét kérdéssorokat tartalmaznak a kérdőívek!

Az igazgatóknak készült kérdőív

Sárgával jelöltük a különösen manipulatív kérdéseket és azokat, amelyek intézményi hatáskörbe tartozó témára kérdeznek rá. Vajon mi a cél ez utóbbiakkal? Tán valami központi szabályozást készítenek elő? Az előzményekből tudjuk, bármi is lehetséges. Ráadásul, a kérdőív kitöltője, ahogy feljebb írtuk, beazonosítható, így a kérdőív egyfajta hűségnyilatkozatnak is tekinthető, egyúttal a rebellisek kiszűrésére is szolgálhat.

A pedagógusoknak szóló kérdőívet kommentáltuk

Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a kérdőív pl. a pedagógiai szakszolgálatban, illetve iskolapszichológus munkakörben stb. dolgozó pár száz (ezer) kolléga számára kitölthetetlen, hiszen ha nem jelöli be a válaszoló, hogy milyen évfolyamon tanít, nem mehet tovább. Márpedig vannak olyan pedagógus-munkakörök, amelyekben nem tanítanak.

Nem kellett sokat várni rá, megérkezett a Krétán keresztül a szülői kérdőív is

Szintén manipulatív kérdésekkel van tele a kérdőív, amelyet részletesen elemez a Szülői Hang:

Ismét manipulatív kérdések kerültek a Belügyminisztérium szülői kérdőívébe

Ne hagyd magad manipulálni!

Ne engedd, hogy felhasználjanak szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül hozott döntésekre úgy, ahogy az korábban is megtörtént már!

Javasoljuk ezért, hogy a fenti tartalmú elektronikus kérdőívek oda kerüljenek, ahova valók: a KUKÁBA!

Viszont akkor mit tegyünk?

Ezt kérdezik tőlünk sokan, akik nem akarnak belenyugodni abba, hogy a hatalomgyakorlók láthatóan azon dolgoznak, hogy az oktatásban dolgozókat minél inkább kizsákmányolják, megfélemlítsék és elnémítsák. Erre a legjobb ellenszer minél előbb tudatos és öntudatos munkavállalóvá válni, összefogni, és helyben is képviselni érdekeinket. A PDSZ-tagsággal különböző kedvezmények járnak, olyanok, mint az ingyenes jogsegélyszolgálat és bíróság előtti képviselet, vagy a MAKASZ-kedvezménykártya adta lehetőségek, de a legfontosabb, amit el lehet érni, az a helyi érdekképviselet felállítása, munkajogi védelemmel és munkaidő-kedvezménnyel rendelkező tisztségviselőkkel, akiket célunk ellátni minden olyan ismerettel, amivel hatékonyan fel tudunk lépni helyben a jogellenes vagy érdekeket sértő intézkedések ellen. A PDSZ irodák, a jogsegélyszolgálat és a kommunikációs csatornáink segítenek a problémák megoldásában, nyilvánosságra hozatalában és társadalmasításában is. Ezért fontos hozzánk csatlakozni. A képre kattintva erről minden megtudható és online belépési felületet is találtok:

Figyelem! 2024. január 1-jétől változik a tagdíjfizetés rendje!

A kormány kicsit sem titkolt szándéka a közszférában működő szakszervezetek ellehetetlenítése. Ez persze csak az első lépés, felkészülhetnek a munka törvénykönyvének hatálya alatt dolgozók és szakszervezeti csoportjaik is, de most a köznevelési intézményekben dolgozók tagdíjátutalását érintik a nemrégiben változott szabályok.

Kérjük, hogy ha nem szakképzésben dolgozol, és eddig a munkáltatódat bíztad meg a tagdíjad átutalásával, állíts be havi rendszeres átutalást a szakszervezeti tagdíj befizetésére! Erről mindent megtudhatsz itt:

SÜRGŐS, FONTOS: VÁLTOZOTT A PDSZ-NÉL A TAGDÍJFIZETÉS RENDJE!

Hasonló cikkek