Instant demonstráció: legyünk mi a háttérkép!

A digitális kor előnye, hogy mindenhol vannak számítógépek, még a magyar oktatási intézményekben is. Mindez pedig több ezer collnyi szabad felület arra, hogy szót emelj a közoktatásban uralkodó áldatlan állapotok ellen.

Tisztában vagyunk vele, hogy a stencilezés vagy a matricázás nem való mindenkinek, sokan azok közül is viszolyognak tőle, akik egyébként egyetértenek a céljainkkal, és szívesen ki is fejeznék ezt. Szerencsére van egy ingyenes, könnyen kivitelezhető és teljesen kockázatmentes módja annak, hogy azok is szót emeljenek az oktatásban dolgozók kizsákmányolása ellen, akikhez az utcai gerillaakciók nem állnak közel.

Az ötlet nem tőlünk származik, hanem egyik pedagógus kollégánktól, Tibortól, aki az alábbi fotót küldte nekünk a munkahelyéről:

Köszönjük, Tibor!

Lecserélni egy számítógép háttérképét csak pár percet vesz igénybe, és egy egészen kézenfekvő módja annak, hogy eljuttasd kollégáidhoz az üzenetet: az ingyenmunka nem magától értetődő, az ellene folytatott harc pedig nem reménytelen.

Így vidd be a csendes tiltakozást az ingyenmunka ellen az oktatási intézményekbe

Először is mentsd el az alábbi képeket:

Aztán állítsd át a háttérképet. Ehhez az alábbiakat kell tenned:

  1. A jobb egérgombbal kattints egyet bárhol az Asztalon, és a legördülő menüből válaszd a „Testreszabás”-t.
  2. A felugró ablakban bal oldalt válaszd ki a „Háttérkép”-et, majd jobb oldalon a „Tallózás” gombra kattintva válaszd ki a fotót, amit háttérképnek szeretnél:

3. Ha nem tudsz dönteni a kép között, a diavetítést is választhatod, ekkor az általad beállított időközönként váltakozik a két fotó. Ehhez előzőleg egy külön mappába kell mentened a kiválasztott képeket, és ezt kiválasztani a „Tallózás” gombbal:

4. Hasonlóan egyszerű a zárolási képernyő átállítása is, így kollégáid már a gép bekapcsolásakkor láthatják az üzenetet, hogy elég az ingyenmunkából. Csak annyit kell tenned, hogy bal oldalt kiválasztod a „Zárolási képernyő”-t, majd jobb oldalon az előzőekhez hasonlóan a képet vagy a diavetítést:

Persze megbuherálni az iskolai gépek hátterét első lépésnek jó, de a valódi változáshoz kevés. Az egész rendszer rendbetételéhez kevés egy ember, ha elegen vagyunk, akkor viszont ki tudjuk harcolni, hogy a döntéshozók véget vessenek az oktatásban uralkodó kizsákmányolásnak, a pedagógusok, a diákok, vagyis a jövő tönkretételének.

[promo title=”strucc;egyedul”]

Ezek a cikkek is érdekelni fognak:

Kamrás Orsolya

Kamrás Orsolya

Hasonló cikkek

Béremelés és ki nem fizetett túlmunka – csak tagoknak

Ebben az írásunkban hozzájutsz azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket csak tagoknak tettünk elérhetővé. Miről van benne szó? Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is a béremelés? Hogyan tudod behajtani az elmaradt díjazást a 2023. december 31-éig végzett eseti helyettesítésért és egyéb többletmunkáért, ha közoktatásban vagy szakképzésben dolgozol? – Ezekhez adunk szerkeszthető, frissített mintadokumentumokat is. Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »