NAT: teljes a káosz az oktatásirányításban

Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy nem vezetnek be új nemzeti tantervet. A bejelentés arra világít rá, hogy az oktatásirányításban immár teljes a káosz. A PDSZ nem csupán a személyi konzekvenciák levonását követeli: itt az ideje, hogy visszaállítsák a független, elszámoltatható Oktatási Minisztériumot is.

Az alábbiakban a PDSZ a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatát közöljük.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megdöbbenve értesült Gulyás Gergely államtitkár bejelentéséről, amelynek értelmében mégsem lesz új Nemzeti Alaptanterv.  Felhívjuk az oktatásirányítás figyelmét arra, hogy a jelenleg 2012 óta hatályos, korszerűtlen NAT mielőbbi kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van. A viták inkább a változtatás mértékéről szóltak, és a Csépe Valéria nevéhez köthető dokumentum tett is lépéseket az életközelibb, korszerűbb irány megvalósítására, igaz szakszervezetünk véleménye alapján az nem jelentett volna paradigmaváltást. Ilyen körülmények között valószínűsítjük, hogy a készülő, sőt talán már elkészült kerettantervek ismételten a hatályos és már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, ez pedig további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodását. Mindezt A PDSZ elfogadhatatlannak tartja.

[promo title=”strucc;egyedul”]

A PDSZ a döntés bejelentésének módja ellen is tiltakozik, hiszen döbbenetesnek tartjuk, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a sajtón keresztül, különösebb indoklás nélkül értesüljön a szakma. Ezt egyszerre tekintjük a hatalom arroganciájának és mélységes cinizmusnak.

Mindezek alapján egyértelművé vált, hogy a jelenlegi oktatásirányítás teljességgel alkalmatlan, sem szakmai, sem érdekvédelmi kérdésekben nem tűnik kompetensnek, nem lehet vele együttműködni. Ezért időszerűnek látjuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, államtitkára és a közoktatásért felelős államtitkár vonja le saját dilettantizmusából és tehetetlenségéből fakadó következtetéseket, és mondjon le.

Nem a NAT ügye az egyetlen, ami arra mutat rá, hogy az oktatásirányítást a káosz jellemzi. A PDSZ folyamatosan igyekszik felhívni az inkompetens oktatásirányítás figyelmét

A listát még bőven lehetne folytatni – a témákkal folyamatosan foglalkozunk a NE dolgozz ingyen! – nedolgozzingyen.hu kampánylapunkon. Mindez ugyanakkor arra mutat rá, hogy az oktatás nem irányítható egy káoszba süllyedő „csúcsminisztériumból”. A PDSZ ezért nem csak azt követeli, hogy a területért felelős minisztérium vezetője, államtitkára vonja le a szükséges következtetést és mondjon le, de egyúttal követeli, hogy a kormány végre lássa be, a jelenlegi struktúra teljességgel alkalmatlan az oktatás irányítására.

Követeljük, hogy a kormány kezelje méltó módon az oktatásügyet, és állítsa vissza a területért felelős független oktatásirányítási szervet, a felelős, elszámoltatható Oktatási Minisztériumot!

Kelt Budapesten, 2019. december 20-án

(Borítóképünkön Max Beckmann A Titanic elsüllyedése c. képe látható.)



Ezek a cikkek is érdekelni fognak

Ne hagyd magad átverni! Csatlakozz hozzánk ma!

[promo title=”Promo2″]



Hasonló cikkek