Sztrájksegély: folyamatban vannak a kifizetések

A sztrájk felelősség: nem csak a bátorságunkat teszi próbára, nem csak arról szól, képesek vagyunk-e kiállni magunkért – de arról is, hogy be kell áldoznunk illetményünk egy részét is. Ebben segít a PDSz sztrájksegélye: a kifizetések már folyamatban vannak.

Csak nagyon kevés helyen „nyelte be” a sztrájkot a munkáltató: a legtöbb sztrájkolónak levonták a sztrájk miatt kieső munkaidőt az illetményéből.

Mint az már a teljes társadalom előtt ismeretes, a közoktatásban dolgozók anyagi kiszipolyozása minden eddigi mértéket felülmúlt – éppen ezért kimondottan felemelő, hogy az ágazatban dolgozó kollégák több mint a fele részt vett valamilyen formában a tiltakozásokban.

Annak érdekében, hogy azoknak a kollégáknak se okozhasson problémát a sztrájk, akik nehéz körülményeik közepette nem tudnak nélkülözni több napnyi bérkiesést, a PDSZ elindította a sztrájksegélyt.

A fantasztikus társadalmi összefogásnak köszönhetően rövid időn belül képződött egy olyan sztrájkalap, amelynek segítségével hatékonyan tudjuk segélyezni a rászoruló sztrájkolókat. Minden felajánlást ezúton is külön köszönünk a munkabeszüntetést felvállaló dolgozók nevében!

A közadakozásnak köszönhetően a PDSZ képes minden rászoruló kérelmezőnek eljuttatni a sztrájksegély összegét: az utalások folyamatban vannak, a kérelmezők több mint fele már kézhez kapta a jellemzően 15-30 ezer forint körüli összeget.

A sztrájksegélyt még május 15-éig lehet igényelni (a részletek a cikk alatti keretben). Mind PDSZ-tagok, mind szakszervezeti tagsággal nem rendelkező kollégák fordulhatnak hozzánk, a sztrájk és a polgári engedetlenség miatt kieső bérrel kapcsolatban egyaránt. A PDSZ-tagok segélyét a PDSZ számláján gyűlt sztrájkalapból rendezik, aki nem PDSZ-tag, illetve aki polgári engedetlenségben vett részt, annak a PDSZ által létrehozott alapítvány juttatja el a segély összegét az alapítvány számlájára befizetett adományokból. Az igények elbírálása és a sztrájksegélyek kiutalása folyamatosan történik ezekben a napokban.

Hogyan tovább?

Nem tudjuk megmondani, mikor alakul meg az új kormány, hogy mikor lesz (és hogy vajon lesz-e egyáltalán) aktuális a sztrájk újabb köre. Az biztos, hogy a sztrájksegélyezés marad: amennyiben újabb munkabeszüntetésekre lesz szükség a gyűjtést és a sztrájksegélyezést is folytatni fogjuk.

Addig is kérünk minden kollégát, hogy figyelje a felületeinket, és hogy lépjen be a PDSZ-be: a legkomolyabb adunk az, ha sokan vagyunk, és ha együtt mozdulunk. A szakszervezeti tagsággal nem csak a tagok nyernek, de a teljes társadalom is.

[frame]

Sztrájkoló, polgári engedetlenkedő vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha munkabeszünetésben, polgári engedetlenségben vettél részt és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre! A most futó akciónkban arra vagyunk kíváncsiak, hányan tartoznak a különböző korosztályokba a munkaközösségekben: itt olvashatod el a részleteket.

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Kincse Szabolcs

Kincse Szabolcs

Hasonló cikkek

Béremelés és ki nem fizetett túlmunka – csak tagoknak

Ebben az írásunkban hozzájutsz azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket csak tagoknak tettünk elérhetővé. Miről van benne szó? Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is a béremelés? Hogyan tudod behajtani az elmaradt díjazást a 2023. december 31-éig végzett eseti helyettesítésért és egyéb többletmunkáért, ha közoktatásban vagy szakképzésben dolgozol? – Ezekhez adunk szerkeszthető, frissített mintadokumentumokat is. Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »