Semjén Zsolt megoldáskeresésében sokat segítene, ha tényekre hivatkozna

Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes az ATV műsorában elmondta: a „tanároknak” igazuk van.

„Jogos szempontjai vannak a tanároknak, én ezzel jelentős részben egyet is értek. A kormány ígéretet tett, hogy keressünk megoldást arra, hogy tudjunk kötni egy komoly megállapodást”

ezt nyilatkozta az ATV-nek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt egyáltalán nem az egyedüli kormánypárti politikus, aki az utóbbi időben úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezetek által meghirdetett sztrájkkövetelések jogosak. Gulyás Gergely miniszter, Kövér László házelnök, de maga Orbán Viktor is hasonló értelmű nyilatkozatokat tett az elmúlt időszakban.

Semjén elmondta, hogy amint fel fog állni az új kormány, az üggyel érdemben foglalkozni fognak.

Még egyszer mondom, a tanároknak jogos az az igénye, különösen az időközben történt piaci fizetésnövekedések tekintetében vagy más szakmákkal történt megállapodáshoz viszonyítva, hogy a az anyagi megbecsülésük jelentősen javuljon. Készek vagyunk arra, hogy ebben komoly előrelépés legyen az ország teherbíró képességének a realitásainak a figyelembevételével” – válaszolta az ATV kérdésére, miszerint jogosnak tartja-e a pedagógusok kérését a “jelentős béremelésre” és a munkaterheik csökkentésére.

Kis zavar a kronológiában

A bérrendezés akadályának Semjén most nem a koronavírust, hanem a szomszédban folyó háborút látja, de elismerte, “kétségkívül az történt, hogy a gazdaság növekedése során a piaci bérek messze meghaladták a pedagógusbéreket, ami egy valós bérfeszültséghez vezetett”.

A miniszterelnök-helyettest ugyanakkor némileg cserben hagyták emlékei: „azért a pedagógus szakszervezet politikai motiváltságáról hadd mondjak annyit, néhány héttel a választások előtt aligha reális, mondjuk, egy bérmegállapodás a kormány és a pedagógusok között” – mondta a politikus az Alfahír beszámolója szerint.

„Ez mutatja a politikai beállítottságát és komolyan vehetőségét a szakszervezeteknek”

– fűzte hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Míg nagyszerű dolog, hogy a kormányzati szereplők számára lassan egyértelművé kezd válni, hogy valamit sürgősen tenni kell, fontos tisztáznunk ezzel kapcsolatban pár dolgot:

egyáltalán nem a választások előtt néhány héttel kezdődött a sztrájk szervezése, a kormánnyal kezdeményezett egyeztetések ugyanis már 2020 márciusában elkezdődtek, akkor jelentette be a két szakszervezet a közös sztrájkbizottságot. A jelenlegi követelésekről pedig 2021 ősze óta tárgyaltunk sztrájkbizottságban folyamatosan a kormánnyal – akinek tárgyalói olyan látványosan nem voltak érdekeltek a megegyezésben, és annyira az időhúzásra játszottak, hogy erről még bírósági határozat is megemlékezik.

A fenti okból kifolyólag tehát vissza kell utasítanunk a politikai vádat: meglep bennünket, hogy egy miniszterelnök-helyettes nincs képben az események kronológiájával.

A PDSZ álláspontja, hogy a megállapodásokat már jóval ezelőtt meg kellett volna kötnie a kormánynak annak érdekében, hogy például most ne kelljen önkormányzatoknak óvodai csoportokat összevonni a pedagógushiány miatt. A kormány már most el van késve az oktatás megmentésével: azonnal tenni kell valamit!

Majd a miniszterelnök eldönti

A miniszterelnök-helyettes reagált a PDSZ azon nyílt levelére is, amelyben független oktatási minisztériumot kérünk: véleménye szerint a kormány szerkezetének összeállítása nem a szakszervezetek igénye szerint történik.

Miniszterelnök úr kellő bölcsességgel összeállítja a kormányának a szerkezetét. Köszönjük a tanácsokat, a miniszterelnök mindent megfontol és a kormányzati szerkezetet összeállítja, és ennek megfelelően fogja benyújtani az Országgyűléshez” – nyilatkozta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes fenti nyilatkozata furcsa világlátást tükröz. A miniszternek, a minisztériumnak, a kormánynak ugyanis a közigények szerint kell eljárnia – nem valamilyen más esztétika, érdek mentén. Nem világos, miért gondolja Semjén Zsolt, hogy a szakszervezetek nem a közigényeket közvetítik, mikor azt hiányolják, hogy az oktatás nem kapott eddig külön képviseletet a kormányban. Hiszen ennek káros következményét maga Semjén Zsolt is beismeri már – és nem csak ő, de mindenki, akinek gyermeke, unokája van – és sajnos maguk a gyermekek, a diákok is a saját bőrükön érzékelik ezt.

A szakszervezetek megbélyegzésével, javaslataik negligálásával lehet egy darabig a közvéleményt ellenünk hangolni, és az időt húzni – csakhogy mára eljutottunk oda, hogy óvodai csoportokat kell összevonni pedagógushiány miatt, az iskolai szakos ellátottság pedig már jó ideje nem megoldott. Mindez mindenképpen lépéskényszerbe hozza a kormányt: a problémákat pedig a legegyszerűbben egy saját, önálló, elszámoltatható és autonóm módon működő, az oktatás érdekeit a kormányon belül hatékonyan képviselő oktatási minisztérium segítségével lehetne megoldani.

Semjén Zsolt végül megismételte: készek a tárgyalásokra és a pedagógusoknak a szempontjai legitim szempontok.

A PDSZ üdvözli a tárgyalási hajlandóságot: a sztrájkbizottság első dolga az lesz az új kormány megalakulása után, hogy tárgyalást kezdeményezzen. A sztrájkbizottság várja a kormányzat Semjén Zsolt által is meglebegtetett érdemi, valós és megnyugtató ajánlatát.

[frame]

Sztrájkoló, polgári engedetlenkedő vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha munkabeszünetésben, polgári engedetlenségben vettél részt és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Több visszajelzés érkezett, hogy a PDSZ jelzéseire végre visszaállítottak jogosulatlanul megszakított biztosítási jogviszonyt és utaltak vissza jogosulatlanul levont béreket. Fontos tudni, hogy mi senkit nem hagyunk a út szélén: minden PDSZ-tag igénylő segélyt, nem tag igénylő vagy polgári engedetlenségben részt vett kolléga alapítványi támogatást kap!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre! A most futó akciónkban arra vagyunk kíváncsiak, hányan tartoznak a különböző korosztályokba a munkaközösségekben: itt olvashatod el a részleteket.

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek