Tiltakozásból le- vagy felmondanál? Jelezd nekünk, ha ilyen szándékod van!

Az elmúlt időszakban többen jelezték, hogy az oktatás elhanyagolása miatt érzett felháborodásuk miatt elhagynák a pályát, le- vagy felmondanának a munkahelyükön. Jó lenne pontos képet kapnunk arról, hányan vannak ezzel így.

Az elmúlt néhány napban több olyan felszólítás is elhangzott, amely arra hívja fel a közoktatásban dolgozókat, hogy mondjanak le a közalkalmazotti jogviszonyukról vagy, ha munkaviszonyban állnak, mondjanak fel. A koordinált pályaelhagyás kilátásba helyezése egy nagyon komoly kényszerítőeszköz lehet, azonban a hangsúly a koordináltságon van: akkor hatékony, ha azt sokan egyszerre, összehangoltan teszik.

A PDSZ nem buzdít senki sem pályaelhagyásra, ugyanakkor nem szeretné magukra hagyni azokat a kollégákat sem, akik a tiltakozásnak ezt a végső, drasztikus módját választanák. Ugyanúgy mögéjük állunk, mint ahogy polgári engedetlenkedő munkatársaink mellé.

Éppen ezért most

felmérjük, hogy egyáltalán hányan és kik gondolkodnak a pályaelhagyásban, fel- vagy lemondásban az elkövetkező hónapokban.

Arra kérjük tehát a kollégákat, hogy az alábbi kérdőívet akkor töltsék ki, ha az elkövetkező hónapokban fel- vagy lemondanának, amennyiben a sztrájkköveteléseket a kormány figyelmen kívül hagyja. Az űrlapot kitöltőket külön megkeressük majd, hogy a nyomásgyakorlás részleteiről egyeztessünk velük.

Amennyiben a nyomásgyakorláshoz elegendően gyűlnek össze, úgy a résztvevőkkel egyeztetve kidolgozzuk a koordinált akció részleteit.

A PDSZ nem buzdít arra, hogy a tiltakozásnak ezt a drasztikus módját helyezzük kilátásba, ugyanakkor segítséget nyújt azoknak a kollégáknak, akik erre szánják rá magukat.

[frame]

Sztrájkoló, polgári engedetlenkedő vagy? Így igényelhetsz sztrájksegélyt!

Ha munkabeszünetésben, polgári engedetlenségben vettél részt és a levonások miatt nehéz helyzetbe kerültél, az ebben a cikkben leírt módon fordulhatsz sztrájksegélyért a PDSZ-hez. Ha szerinted méltánytalan mennyiségű pénzt vontak le tőled, akkor ebben a cikkben elhelyezett űrlapon keresztül kérhetsz segítséget tőlünk!

Több visszajelzés érkezett, hogy a PDSZ jelzéseire végre visszaállítottak jogosulatlanul megszakított biztosítási jogviszonyt és utaltak vissza jogosulatlanul levont béreket. Fontos tudni, hogy mi senkit nem hagyunk a út szélén: minden PDSZ-tag igénylő segélyt, nem tag igénylő vagy polgári engedetlenségben részt vett kolléga alapítványi támogatást kap!

Miben segítheted te is a sztrájkolókat?

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre! A most futó akciónkban arra vagyunk kíváncsiak, hányan tartoznak a különböző korosztályokba a munkaközösségekben: itt olvashatod el a részleteket.

6 Pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Kincse Szabolcs

Kincse Szabolcs

Hasonló cikkek

Béremelés és ki nem fizetett túlmunka – csak tagoknak

Ebben az írásunkban hozzájutsz azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket csak tagoknak tettünk elérhetővé. Miről van benne szó? Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is a béremelés? Hogyan tudod behajtani az elmaradt díjazást a 2023. december 31-éig végzett eseti helyettesítésért és egyéb többletmunkáért, ha közoktatásban vagy szakképzésben dolgozol? – Ezekhez adunk szerkeszthető, frissített mintadokumentumokat is. Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »