Szerezzük vissza együtt a kifizetetlen túlórák után járó pénzünket!

Hatalmas hír volt néhány hete, hogy jogerősen túlórapert nyertünk. „Megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban” – írtuk ekkor. Itt vannak a teendőink: így szüntessük meg együtt ezt a jogsértő gyakorlatot!

Figyelem, a cikk kiegészült a szakképzésben dolgozók túlmunkájával kapcsolatos fizetési felszólítással!

A nemrég megnyert per megnyitotta az utat, hogy érvényesítsük érdekeinket: követeljük vissza, ami jár nekünk! Az alábbi cikkben azt mutatjuk meg, hogyan kell eljárnunk a kifizetetlen béreink visszakövetelése során. A pernyerésről egyébként ebben a korábbi cikkben számoltunk be:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/12/06/oriasi-pernyeres-vege-az-automatikus-helyettesitgetesnek-ingyen-tuloraknak-gratisz-osztalykirandulasoknak/#_msocom_1

Ahhoz, hogy visszanyerjük a túlóráinkért jogosan járó pénzeket, van néhány teendőnk. Ezeket vesszük most végig.

A fent belinkelt cikkben írtunk bővebben arról, hogyan szerezzük vissza a pénzünket, és hogy ha nem tudtuk összegyűjteni a túlmunka elrendelésével kapcsolatos dokumentumokat, akkor hogyan fogjunk neki (például a bíróságon a helyettesítés elrendeléséről szóló automatikus email is kiváló bizonyíték, amit a Kréta rendszere küld, de más egyéb, intézményvezetői üzenet is!) De – akármilyen meglepő – a munkáltató is köteles kérésre ehhez adatot szolgáltatni, mert az ő kötelessége a munkaidő nyilvántartása. Az alábbiakban erről is szó lesz – sőt, adunk mintalevelet ahhoz is, hogyan járj el egy ilyen adatkérés során.

Milyen pluszmunkákért jár a külön díjazás?

Ahhoz, hogy kiszámíthassuk, mennyi pénz járna nekünk, fontos megértenünk, milyen pluszmunkákért jár számunkra a külön díjazás a bíróság szerint. Ezek a következők:

  1. a napi két, heti hat órát meghaladó eseti helyettesítés, valamint az évi 30 napon túl heti 26 órát meghaladó órákon kívül
  2. azok a helyettesítések, amelyek nem minősülnek eseti helyettesítésnek, tehát nem váratlan távollét miatt elrendelt helyettesítésről vagy olyan megüresedett álláshely miatt elrendelt túlmunka, amely esetében az álláshelyet nem pályáztatták meg, és
  3. minden, négy napon belül elrendelt munkavégzés, legyen az helyettesítés, értekezleten, megbeszélésen vagy más, intézményi vagy azon kívüli eseményen való részvétel,
  4. minden pedagógiai programban szereplő kiránduláson, intézményen kívüli programon való részvétel, az alábbiak szerint:

    – munkanapokon 8-tól 14 óráig nem jár külön díjazás.

    – munkanapokon 14-22 óráig: nem mérhető időtartamú munkavégzéssel járó ügyelet, amelyre az óradíj 60%-a fizetendő.

    – munkanapokon 22-24 óráig készenlét, amelyre az óradíj 20%-a jár, munkavégzés esetén: mérhető időtartamú munkavégzéssel járó ügyelet, amelyre az óradíj 50%-a fizetendő.

    – Szombat 0 órától reggel 6 óráig: készenlét, amelyre az óradíj 30%-a jár, munkavégzés esetén mérhető időtartamú munkavégzéssel járó ügyelet, amelyre az óradíj 60%-a fizetendő.

    – Szombat, vasárnap 6-22 óra: pihenőnapi nem mérhető időtartamú munkavégzéssel együtt járó ügyelet, amelyre az óradíj 150%-a jár, ill., ha a pedagógus ezért szabadnapot kap, akkor az óradíj 100 %-a illeti meg.

    – Szombat 22 órától vasárnap reggel 6 óráig: készenlét, amelyre az óradíj 30%-a jár, munkavégzés esetén pihenőnapi mérhető időtartamú munkavégzéssel járó ügyelet, amelyre az óradíj 60%-a fizetendő.

    – Vasárnap reggel 6 órától érkezésig: pihenőnapi nem mérhető időtartamú munkavégzéssel együtt járó ügyelet, amelyre az óradíj 150%-a jár, ill., ha a pedagógus szabadnapot kap, akkor az óradíj 100%-a illeti meg,
  5. minden, pedagógiai programban nem feltüntetett kirándulás, intézményen kívüli program, amikor az érintettet

    – a munkanapi rendes munkaidőt (8-16 óráig) meghaladó időre rendkívüli munkavégzésért járó bér (az időarányos bér fölött az Mt. 139. §-a alapján az alapbérrel számolt óradíj 50%-a),

    – a pihenőnapi rendkívüli munkaidőért járó, illetmény fölötti 100%-os bérpótlék (ha ezért a pluszmunkáért szabadnapot kap, akkor 50% pótlék), valamint

    – a 22-6 óráig 40%-os ügyeleti díj, ill. ha ez alatt munkavégzés is van: rendkívüli munkaidőért járó díjazás jár (Mt. 143. §-a alapján)

    illeti meg.

A PDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy tömeges perek nélkül is mindenki hozzájusson a többletmunkájáért járó pénzhez három évre visszamenőleg. Készülnünk kell azonban – annak ellenére is, hogy Pintér Sándor a Ludovikán tartott „eligazításon” kijelentette, hogy mindent kifizetnek, ami jár –, hogy a munkáltató mégsem tesz eleget ennek a kötelezettségének. Ekkor a munkavállalónak kell lépéseket tenni a behajtás érdekében már csak azért is, mert az elévülést a fizetési felszólítás nem, csak a kereset benyújtása szakítja meg.

Hogyan járjunk el?

A következő menetrendet javasoljuk betartani:

adatgyűjtés és adatkérés – ehhez mellékelünk egy, a PDSZ jogásza,dr. Nyitrai Károly által összeállított adatkérő levélmintát. A minta kitöltését a fájlban található kommentek segítik – a kitöltött adatkérő levelet az intézményvezetőnek kell eljuttatni.

A mintalevél itt található:

kifizetés igénylése – amennyiben összeállt 3 évre visszamenőleg a követelésünk, akkor fizetési felszólítással kell élnünk. Ehhez is készítettünk egy mintalevelet, és ehhez is kommentekben találhatók a magyarázatok. Innen lehet letölteni a fizetési felszólítást:

Fizetési felszólítás-minta szakképzésben dolgozók számára

Ha a szakképzésben dolgozol, itt töltheted le a fizetési felszólítást:

Mi történik ezt követően?

A követelések nagy összege miatt előfordulhat, hogy nem kerül sor kifizetésre. Ha a kifizetésre nem kerül sor, egyénileg vagy csoportosan érdemes perelni.

A PDSZ tagjai számára – a tagdíjakból fenntartott – jogsegélyszolgálat ad segítséget. A 06 1 2145842 vagy a 06 1 2663464-es telefonszámon kell munkanapon 9-16 óra között a jogsegélyszolgálatra időpontot kérni, és ha az ügyvéd vagy az iroda meghatalmazás-nyomtatványt ad, azt kitölteni, és a kért adatokat az ügyvédünk rendelkezésére bocsátani, ill. a javaslatának megfelelően eljárni.

Mivel ez az összeg aktív munkavállalóknál nem elhanyagolható mennyiségű, javasoljuk, hogy lépjetek be a PDSZ-be, hogy ezeket a pereket a szakszervezet jogásza számotokra bonyolíthassa.

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek