A vírus „őszi kisöprődése” és a munka megtagadása

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nem tétlenkedik: a napokban végigturnézta a baráti sajtót azzal, hogy szerinte a közelgő egyhetes őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből „kisöprődjön a vírus”. Maruzsa kincstári optimizmusa más időszakban vicces lehetne, de az egyre több oktatásban dolgozót súlyosan érintő járvány közepette egyenesen tragikus.

Három pedagógusról tudunk hivatalosan, akik áldozatául estek a járványnak, ezek közül egy csak azután került fel – jelentős késéssel – a COVID halálozási listájára, hogy bejárta a sajtót a tény, hogy nem tüntették fel. Ki tudja, hogy hányan vannak a kollégák közül, akik lebetegedtek, akik kórházba kerültek, ne adj isten, áldozatául váltak ennek a járványnak?

Maruzsa Zoltán őrült dolgokban reménykedik.

A vírus nem fog „kisöprődni” az intézményekből az őszi szünetben.

Ennek igen prózai okai vannak. Az egyik, hogy a fertőzöttség a legritkább esetben tűnik el valakinek a szervezetéből egy hét alatt. A másik – és még megdöbbentőbb, hogy ezzel Maruzsa nem számol –, hogy az EMMI felügyelete alá tartozó intézményrendszer jó része nem is lesz zárva az őszi szünetben: az óvodák nyitva maradnak.

Mit tehetne a kormány, hogy „kisöprődjön” a vírus?

A kormány kezében továbbra is egy sor olyan eszköz van, amivel még talán lehetne tenni a vírus terjedése ellen. Mik ezek?

1 Ne tartsa vissza az információkat! Tüntesse fel azokat az intézményeket, amelyekben felüti a fejét a vírus – ennek hiányában nem tudja eldönteni a szülő, az oktatási intézmény dolgozója, hogy saját körülményeihez mérten biztonságos-e az intézmény látogatása. Ezek közérdekű adatok, jogunk van képben lennünk, visszatartásuk gondatlan, akár szándékos veszélyeztetés is lehet!

2 Engedje meg az intézményeknek, hogy maguk döntsék el, milyen helyzetben szükséges a digitális tanrend részleges (pl. egyes osztályok, felsős évfolyamok) vagy teljes bevezetése. Abszurd, hogy milyen átfutási idővel születnek meg a járványügyi döntések – az intézmények keze pedig megkötve, mert az értelmes időben reagálni jellemzően képtelen operatív törzs magának tartja fenn a digitális tanrend elrendelésének jogát. Ez abszurd és elfogadhatatlan.

3 Azonnali hatállyal vezessen be rendszeres, kéthetenkénti tesztelést az intézményekben dolgozó munkatársak számára! Abszurd, hogy az aggódó kollégák saját zsebből kénytelenek ezek elvégzésére, ha felüti a fejét osztályaikban a betegség. Legalább kéthetenkénti tesztelést a kollégáknak!

A fenti három lépés nagymértékben hozzájárulna ahhoz, hogy ne omoljon össze az oktatási rendszer – mert jelenleg minden ebbe az irányba mutat. Emellett fontos lenne, ha nem csak Kásler miniszter negédes interjúiban létezne a 100%-os táppénz, hanem a gyakorlatban is, ha a hihetetlen mértékben megnövekedett túlmunkát a hatályos törvények alapján ki is fizetnék, és nem próbálnák meg eltitkolni.

Mit csinálhatsz, ha nem történik semmi?

Természetesen fel kell készülnünk arra, hogy semmi sem fog történni, ami a fenti problémák megoldását célozná.

A kormány ugyanis láthatóan arra költ milliárdokat, hogy győzelmi propagandát sugározzon, miközben a mulasztásait a lakosságra hivatkozva próbálja elfogadhatóvá tenni.

A „nemzeti konzultációnak” nevezett propagandakampányra hivatkozva eljátssza, mi akartuk, hogy ne tegyen semmit.

Csakhogy a mi kezünkben is van eszköz! Lássuk csak, mit tudtok tenni, ha nálatok is bekövetkezik az abszurd fordulat?

Kérd a 100%-os táppénzt – akár utólag is!

Először is: azt a tényt, körülményt, hogy a megfertőződésed a nevelési-oktatási intézményben történhetett, a diagnózisodat felállító orvosnak jelezd! Persze, néha van olyan, hogy az orvos nem hajlandó semmit tenni. Ez esetben igényeddel a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulj!

Már kiírtak és te nem kaptál teljes táppénzt? Nem kell beletörődnöd abba, hogy 60%-os táppénzzel voltál otthon! A helyzet ugyanis az, hogy a baleseti táppénz megállapítását foglalkozási megbetegedés esetén utólag is kérheted! A 100%-os táppénz iránti kérelmedet utólag is benyújthatod: hat hónapra visszamenőleg érvényesítheted az erre vonatkozó igényedet! Ebben az esetben az esetleg kiadott betegszabadságokat jóvá kell íratni (azokat szükség esetén még máskor felhasználhatod), mert a baleseti táppénz a betegség első napjától érvényes.

Megjelent a betegség az intézményedben, de nem tájékoztattak róla?

Szólítsátok fel az intézményvezetést és a fenntartót, hogy haladéktalanul tájékoztassanak benneteket a fertőzöttekről, az intézményi fertőzöttség méretéről, az érintett osztályokról, csoportokról!

Ha ennek ellenére sem kaptok tájékoztatást, tegyetek feljelentést ismeretlen tettes ellen a Büntető törvénykönyv 165. paragrafusára hivatkozva, foglalkozás köében elkövetett veszélyeztetés gyanújával. A kielégítő tájékoztatás visszatartásával ugyanis nem csak a ti egészségeteket veszélyeztetik, de a gyerekekét, fiatalokét, azok hozzátartozóiét is.

[frame]

Btk. 165. § Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

165. § (1)Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség: 1 év.

(2)A büntetés

a) 3 év: maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

b) 1-5 év: halált,

c) 2-8 év: 2-nél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

(3) Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő: (1): 3 év, (2): 1-5 év, 2-8 év, 5-10 év.

(4) E § alkalmazásában foglalkozási szabály a lőfegyver, a robbantószer és a robbanóanyag használatára és kezelésére vonatkozó szabály is.

Az emberi élet, a testi épség és az egészség védelme kiemelkedő fontosságú, ezért nemcsak ezeknek a sérelmével, hanem az ezeket a jogtárgyakat veszélyeztető cselekményekkel szemben is indokolt büntetőjogi védelmet biztosítani.

A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekménynek az elkövetője az lehet, aki valamely meghatározott foglalkozási szabály hatálya alatt áll, a bcs. elkövetési magatartása a foglalkozási szabályszegés. Nem lényeges, hogy az elkövető a tevékenységet hatósági engedély alapján, főfoglalkozásként, keresetszerzésként űzi-e vagy pedig alkalomszerűen. Jelentősége annak van, hogy írott vagy íratlan szabályok körvonalazzák a tevékenységet, amit folytat.”

[/frame]

Sorra betegednek meg a diákjaitok, kollégáitok? Mégsem történik semmi érdemleges járványügyi intézkedés?

Semmi esetre se hagyjátok magatokat! Álljatok össze többen és jelezzétek, hogy a munka törvénykönyve 54. paragrafusa alapján meg fogjátok tagadni a munkát, mert a fenntartó és/vagy az intézményvezetés nem képes biztosítani az egészséges és biztonságos munkakörnyezethez való jogotokat. Ha ezzel ráadásul diákjaitokat is veszélyeztetik, akkor nem csak jogotokban áll, de kötelező is a munka megtagadása.

Ha ilyesmit fontolgattok, keressétek meg a PDSZ jogsegélyszolgálatát! A tagoknak ingyenes a jogi tanácsadás, és csoportot már három főtől is alakíthattok az intézményben.

Szó sincs arról, hogy kifizessék a helyettesítéseket?

Ez is általános. A járványügyi vészhelyzetben ha lehet, még jobban kiszipolyozzák az oktatásban dolgozókat. Ne hagyjátok! Ebben a helyzetben különösen érvényes, amiket a korábbiakban írtunk a helyettesítésekről, túlórákról – vasaljátok be, ha lehet, minél többen!

[frame]

Mit tehetsz, hogy pontosan lásd, mennyit dolgozol valójában?

  • Ments el minden automatikusan generált e-mailt, ami helyettesítést rendel el neked!
  • Készíts képernyőmentést az e-naplóban minden naplózott helyettesítésedről!
  • Írd össze, mennyit dolgozol a munkahelyeden, illetve otthon!
  • Számold össze azokat a lyukasórákat is, amikor bent kell tartózkodnod az munkahelyeden, hogy beküldhessenek helyettesíteni, amennyiben szükséges – sok helyen ezeket H betűvel jelölik az órarendben. Bármilyen furcsa ugyanis, ezért is pénz járna neked!
  • Gondosan adminisztrálj minden iskolán kívüli programot a tervezéstől a megvalósításig!
  • A túlóráidat minden hónapban juttasd el az intézményvezetődhöz, továbbá a tankerülethez, szakképzési centrumhoz vagy, ha más a fenntartó, akkor ahhoz.

Ezeket a cikkeket böngésszétek át:

EZÉRT SEM KAPSZ PÉNZT, PEDIG JÁRNA: MUNKAIDŐ-BEOSZTÁS VS. ÓRAREND

ÍGY RÖVIDÍTIK MEG AZ ÓVÓNŐKET

10 TÖBBLETMUNKA, AMIÉRT PÉNZ JÁRNA NEKED

MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE VS. KÖZALKALMAZOTTI TÖRVÉNY, AVAGY ÍGY VESZIK EL A PÉNZED

5 DOLOG, AMIT MÁR MA MEGTEHETSZ A TÚLÓRÁID KIFIZETÉSÉÉRT

[/frame]

A lényeg: NE HAGYJÁTOK MAGATOKAT! Úgy tűnik,

az oktatási kormányzat a velünk próbálja elvitetni a balhét,

úgy képzeli, mi dolgozunk majd ingyen, mi betegszünk majd meg, ha kell – csak pörögjön az „oktatás”. Ezzel a hozzáállással azonban éppen az oktatási rendszer lebénulását segíti elő.

Álljatok össze, alakítsatok csoportot, lépjetek be hozzánk!

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a hazugságokat, hogy elérjük a céljainkat, nem kell sok, csak a te csatlakozásod. Tedd meg magadért, járulj hozzá havonta egy gyorséttermi menü árával a küzdelmekhez!

Segíts magadon, még ma!

Hasonló cikkek