2022: kemény, áldozatokkal teli, de büszke és öntudatos év a közoktatásban dolgozóknak

Hosszú év volt. Emlékszel például arra, hogy a kormány bírósági beadványban nyilatkozott arról a miniszterelnöki ígéretről, hogy 2023-ban „átfogó” béremelés lesz? És hogy ezért kellene jogszerűtlennek nyilvánítani a sztrájkot, mert emiatt már teljesültek is a követeléseink? 2022-es összegzésünk következik.

ÁPRILIS

Nem meglepő módon a kormány nem foglalkozott a közoktatásban dolgozók kéréseivel, és úgy alakult ügyvezető kormánnyá a kormány, hogy nem volt hajlandó elővenni a közoktatás kérdését. Április elsején – tárgyalópartner hiányában, mivel az ügyvezető kormány ilyen döntéseket nem hozhat – kénytelenek voltunk felfüggeszteni a sztrájkot. Azonban nem abbahagytuk: csak az új kormány lesz jogosult megállapodni velünk – ezért annak megalakulásáig felfüggesztettük a sztrájkot.

Jogellenes levonások, retorziók ügyében jártunk el

Míg az új kormány megalakulására vártunk – amit egyáltalán nem sietett el a Fidesz – jogászunk kénytelen volt a munkabeszüntetésekkel kapcsolatos túlkapásokkal foglalkozni.

A törvényellenes levonásokkal kapcsolatban aztán elértünk eredményeket is:

ÁSZ: van pénz a párnacihában

A hónap szenzációja volt talán az a hír, amely az Állami Számvevőszékről szólt, aki valamilyen okból kifolyólag beszállt a számháborúba: kiderült, a pedagógus alapvetően tehetős fajta.

A korfa-katasztrófa

Azok számára, akik a közoktatásban dolgoznak, világos, hogy teljesen elöregedett az állomány, nincs utánpótlás. A társadalom számára azonban nem biztos, hogy egyértelmű – valahogy be szerettük volna mutatni a szélesebb nyilvánosságnak, hogy mekkora a probléma: alig néhány év múlva egyszerűen nem lesz elegendő szakember ahhoz, hogy a gyerekeket, diákokat ellássa a különböző intézményekben, iskolákban, óvodákban.

Ezért indítottuk nagy sikerű akciónkat:

Közeleg a nyár: megalázó módon pár tízezer forintnyi CBA-utalványt fizetnének a táboroztatásért

Semmi különös, csak a szokásos: táboroztatási ingyenmunkát várnának el, amit 30 ezer forint értékű CBA-utalvánnyal honorálnának az Erzsébet-táborok szervezői.

Ha már épp kormány alakul…

… arra gondoltunk, jó lenne ezt is nyomatékosítani: felelős, elszámoltatható oktatási minisztériumot kérünk!

MÁJUS

Így tűnnek el a sztrájkolók a sztrájkstatisztikákból

Május első meglepetése, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a sztrájkolói számokat meglehetősen kreatív módon összegzi. Ne lepjen meg senkit, ha a KSH számai között óriási a munkabéke: senki sem fér bele a statisztikájukba például a 10 fő alatti nevelőtestületetkből. Vagy például az sem statisztikailag jelentős, ha egy 27 fős testület egyharmada sztrájkol.

“Amennyiben az intézményből nem csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább 10 fő, a kérdőívet nemlegesen kérjük beküldeni /…/”

Az ügyben a KSH-t is nyílt levélben szólítottuk meg. Sajnos, a válasz, amit kaptunk, leginkább arra szorítkozik, hogy félrevezetéssel vádoljon bennünket, ugyanakkor egyetlen állításunkat sem sikerül cáfolni, vagy megnyugtatóan tisztázni:

Aljas, sunyi és hazug húzás: törvénybe emeli a jogfosztó rendelet előírásait a kormány

A hírt, hogy semmiféle független oktatási minisztériumra ne számítsunk, és hogy Pintér Sándor lesz az közoktatás felkent ura (aki a játszótéri kötekedő agresszív faragatlanságával „nem ígér semmit” a konkrétan éhező és nélkülöző közoktatási dolgozóknak, „de azt be is tartja”) meglehetősen elhomályosította a kormány első minősíthetetlen húzása.

Mivel az év elején hozott rendelet a koronavírus miatti vészhelyzettel indokolta, hogy megfosztották a hatékony sztrájk lehetőségétől a pedagógusokat, az alakulófélben lévő kormány az első pillanattól kezdve bajban volt ezzel: hogyan lehet fenntartani az otromba jogkorlátozást a járványra hivatkozva, ha máshol meg azt állítják, nincs járvány? Hát ezt találták ki:

Eposzi a szakemberhiány: elkészült az NDI felmérésének kiértékelése

Egy igen összetett, sok munkával járó felmérést végeztettünk el országszerte 800 fővel. Mivel a kormányzat igyekszik eltűntetni a valódi adatokat, az ilyen felméréseknek komoly szerepük van abban, hogy tisztán láthassunk. Ez a felmérés ugyanakkor minden várakozást felülmúló arányú szakemberhiányt mutatott ki:

Udvariasan kértük Novák Katalin köztársasági elnököt, ne írja alá a jogfosztó törvényt…

…szerintetek válaszolt?

/a cikk a következő oldalon folytatódik/

12345678

________