2022: kemény, áldozatokkal teli, de büszke és öntudatos év a közoktatásban dolgozóknak

Hosszú év volt. Emlékszel például arra, hogy a kormány bírósági beadványban nyilatkozott arról a miniszterelnöki ígéretről, hogy 2023-ban „átfogó” béremelés lesz? És hogy ezért kellene jogszerűtlennek nyilvánítani a sztrájkot, mert emiatt már teljesültek is a követeléseink? 2022-es összegzésünk következik.

SZEPTEMBER

Újra munkabszüntetések!

Szeptemberben elindult a magyar közoktatás talán leghosszabb ősze. A kormány világossá tette, hogy nincs ajánlata. A szakszervezetek a kormány megalakulását és a sikertelen egyeztetési kísérleteket követően megszüntették a sztrájkfolyamat felfüggesztését és szeptembertől ismét meghirdették a gördülő sztrájkokat.

Szeptember első hete egyre több akciót és munkabeszüntetést hozott, amelyeket egyre többen támogatták, már nem csak diákok, de szülők is. Az alábbiakban ezekből az akciókból válogatunk.

A kőbányai Széchenyi István Általános Iskolában a fenyegetések ellenére is a tantestület egyharmada beleállt a munkabeszüntetésbe:

A Vörösmarty Mihály Gimnázium a Rákóczi téren kezdte a tanévet szeptember elsején:

Demonstráció a Vámház körúton

Szeptember másodikán egy nagyszabású demonstrációt szerveztek a diákok, amelyen régen látott tömeg gyűlt össze. (Az eseményen fellépő Molnár Áron dalai alatt a Facebook gyakran elnémítja a videót – ezért elnézést kérünk.)

A diákok több intézmény előtt is virrasztásokat szerveztek.

Az egész héten folytatódtak az akciók az intézményekben, és a köztereken is:

A gödöllői Török Ignác Gimnázium előtt engedetlenkedő PDSZ-es kolléga az épület állapota miatt is tiltakozott:

Budakalászra nem először jutottunk el – az intézmény munkavállalóival rövidesen különös események történnek majd:

Fenyegető levelek és élőláncok

Szeptember 9-én kapjuk a hírt, hogy több intézményben is fenyegető leveleket kézbesítettek a polgári engedetlenkedésekben részt vevő pedagógusok számára. A legextrémebb eset Budakalászon történt, ahol a betegállományban lévő munkavállaló lakására kézbesítették személyesen a leveleket.

A fenyegetések hatására élőláncok szerveződnek több intézmény köré is. Ezeket rendszerint aggódó szülők szervezik. Így szerveződött élőlánc a Kölcsey Gimnázium köré is:

A fenyegetések azonban nem érik el a kívánt célt: egyre többen és egyre bátrabban állnak bele a munkabeszüntetésekbe.

Budapest, Móricz Zsigmond körtér: flashmob a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium pedagógusainak kezdeményezésére.

Budapesten a Fazekas Gimnáziumot is körbevették a szülők és a diákok.

Igyekeztünk elmagyarázni sokféleképpen, hogyan érdemes megszervezni a munkabeszüntetéseket:

Az eredmények

Attól, hogy a kormány látszólag homokba dugja a fejét, még sok eredményt is elértünk. Ezeket így összegeztük szeptember második felében:

Országos egységes sztrájk!

Annak érdekében, hogy a sok különböző helyi szerveződés időnként egy-egy országos rendezvénybe torkolljék, amiben egyszerre vesznek részt ezrek, tízezrek, egységes napokat hirdettünk meg a munkabeszüntetések számára.

Újabb érthetetlen döntés

A kormány valamiért eltörli az őszi szünetet – talán mert nem ismeri annyira a saját jogszabályait, hogy ne tudná, erre nem is lett volna szüksége.

/a cikk a következő oldalon folytatódik/

12345678

________