Oktatásban dolgozók! Most alakítsátok meg a helyi sztrájkbizottságokat!

A január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk kiemelkedően fontos: ezzel demonstrálhatjuk, hogy mekkora tömeget tudunk mozgósítani március 16-ától, a határozatlan idejű sztrájk során. A munkabeszüntetéssel kapcsolatos teendőkkel fordul most hozzátok a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya.

Kedves Kolléga!

A 2022. január 31-én kezdődő sztrájkfolyamathoz történő csatlakozásra hívunk Téged és kollégáidat: pedagógusokat, nem pedagógus-munkakörben dolgozókat, szakszervezeti tagokat és szakszervezeten kívülieket egyaránt. 

Bizonyára eljutott Hozzád az az információ, hogy a sztrájktárgyalások nem vezettek eredményre. A kormány nem biztosít a 10%-os pótlékemelésen kívül további béremelést, de a munkaterhelés csökkentésére vonatkozó követelést sem fogadta el.

Ezért, hogy a további tárgyalásokat befolyásoljuk, nem marad más, mint a végső kényszerítő eszköz, a munkabeszüntetés. A figyelmeztető sztrájk csak az első, szimbolikus lépés lesz. 

Nagyon fontos, hogy országszerte, minden intézményben, együtt, egy időben adjunk hangot elégedetlenségünknek! 

A sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Pedagógusok Szakszervezetével együtt szervezi, ezért lehet, hogy ugyanazokat az anyagokat két helyről is megkapjátok.

Első lépésként alakítsátok meg a helyi sztrájkbizottságot!

Ha az intézményben több szakszervezet is működik, együtt alakítsatok sztrájkbizottságot, de ehhez nem szükséges a szakszervezeti tagság sem, bárki sztrájkolhat és részt vehet a helyi sztrájkbizottság munkájában. A helyi sztrájkbizottság intézi a munkabeszüntetéshez kapcsolódó feladatokat. Ehhez az alábbiakban mellékelünk számotokra segédleteket és nyomtatványokat. Minden mellékletet tanulmányozzatok át, és használjatok fel! Ebben találtok egy forgatókönyvet is. Ha kérdésetek van, forduljatok a [email protected] -n keresztül a PDSZ Országos Irodájához, vagy írjatok üzenetet a PDSZ Facebook-oldalán, vagy hívjátok a 06-1-214-5842-es telefonszámot! 

A kormány már ettől a kétórás figyelmeztető sztájktól is tart, időhúzásra játszik, minden létező jogi eszközzel akadályokat emel.

A sztrájkjog gyakorlása azonban Magyarországon is alapjog, ráadásul a kezdetként bevetett kétórás figyelmeztető sztrájk esetén a két óra bér kiesése nem jelentős, és a biztosítási jogviszony folytonosságát sem veszélyezteti.

Együtt menni fog, de az is igaz, hogy csak együtt fog menni!

KÉSZÜLJETEK A SZTRÁJKRA!                                                   

a PDSZ Országos Választmánya

[frame]

Ha még nem tetted volna meg: mindenképpen csatlakozz a riadólánchoz! Ezen keresztül tájékoztatjuk a résztvevőket – nem csak a szervezőket – a sztrájk részleteiről! A csatlakozáshoz töltsd ki az alábbi űrlapot:

[/frame]

Tudnivalók a sztrájkról

MI a sztrájk? Mi a sztrájkjog? Milyen jogaik és kötelezettségeik vannak a sztrájkolóknak? Kik vehetnek részt a szervezésben? Mik a teendők a sztrájk előkészítése közben és milyen feladatokat kell ellátni a sztrájk során?

A január 31-i sztrájk forgatókönyve

Mik a pontos feladatok? Mik a határidők? A pontos menetrend a sztrájkot szervező szakszervezeti képviselők vagy személyek részére. FIGYELEM! Az itt szereplő dátumok NEM hattáridők, hanem egy javasolt forgatókönyv. Akár 28-án is alakíthattok sztrájkbizottságot, és megszervezhetitek a feladatokat. Az egyetlen fix határidő – természetesen – a sztrájk időpontja, az nem ajánlás.

FRISSÍTÉS: Egyetlen fontos szempont van csupán: a sztrájkolók várható létszámát igyekezzetek meghatározni még csütörtök délig, azt az intézményvezetőnek jelentsétek le, hogy ő is képes legyen ennek megfelelően felkészülni a gyermekfelügyeletre. A szülők kiértesítését is úgy végezzétek el, hogy legkésőbb pénteken visszajelezhessenek, igénylik-e a gyermekfelügyeletet hétfőn 8:00 és 10:00 óra között. (A dokumentumot ennek megfelelően frissítettük 22.01.24-én.)

A sztrájkkövetelések

Sztrájkköveteléseink is alakultak: a PDSZ összeállította a saját pontjait (a nyolc pont ebben a cikkben olvasható), a közös sztrájkbizottságban partnerével, a PSZ-szel egyeztetve kialakultak a közös megegyezésen alapuló követelések, aztán a realitások is – szó szerint – felülíratták a követeléseinket. Jelenleg a szakképzésre vonatkozó követelések beillesztésével kapcsolatban várjuk szakszervezeti partnerünk álláspontját (tehát igen, természetesen alakítsatok sztrájkbizottságot a szakképzésben is, mert amúgy a jelenlegi követelések egy része is értelmezhető rátok, de a konkrét szakképzési követelések is rövidesen következnek). A jelenleg érvényes követelések listája a következő (a legfrissebb módosítás legfelül):

A sztrájkbizottság megalakulásával kapcsolatos dokumentumok

Ezzel a dokumentummal a megalakuló sztrájkbizottság formailag felkéri a munkáltató képviselőjét (pl. intézményvezetőt) az egyeztető tárgyalások azonnali megkezdésére. Ez a dokumentum elmagyarázza, hogy mivel a sztrájkkövetelések országos szinten, Magyarország kormányának egyeztetésre kijelölt képviselőjével tárgyalandók meg, az sztrájkbizottság által kezdeményezett egyeztetés nem terjed ki a sztrájkkövetelésekre, ám a hatályos jogszabályok miatt kötelességük a sztrájktárgyalás megkezdése az intézmény sztrájk alatti működésének szabályozása, a szülők és a diákok tájékoztatása érdekében.

A dokumentumok eljuttathatók elektronikusan is!

A dokumentumban kifejti a sztrájkbizottság, hogy a sztrájkban résztvevők és részt nem vevők tájékoztatása céljából is szükségesnek tartják az munkáltató képviselőjével folytatott egyeztetést. Ez a dokumentum kifejezi azt is, hogy a sztrájk nem az intézményvezető és nem a munkáltató ellen irányul. Az intézményvezetőnek kell eljuttatni.

Mivel a közalkalmazotti (üzemi) tanács tagjai, illetve a közalkalmazotti képviselők nem vehetnek részt sztrájk szervezésében, illetve munkabeszüntetésben, a sztrájk szervezésének és lebonyolításának idejére fel kell függesszék tisztségüket. Erre szolgál az alábbi dokumentum. Az intézményvezetőnek kell eljuttatni.

Az alábbi két dokumentum a sztrájkban résztvevőkről szól.

Ezen a dokumentumon az intézmény alapadatai, a sztrájkszervezők elérhetőségei mellett a sztrájkban részt vevők számáról kell nyilatkozni, a sztrájkot megelőzően, majd azt követően. Az intézményvezetőnek kell eljuttatni, de erről küldjetek másolatot a [email protected] címre is:

Ez a dokumentum a sztrájkolókról szóló jelentés, ami két példányban készül el: egy példányt a sztrájkot megelőzően, egyet pedig azt követően kell leadni az intézményvezetőnek:

A sztrájkkal kapcsolatos tájékoztatások

A sztrájkkal, annak céljaival, körülményeivel kapcsolatos tájékoztatás egyrészt jogszabályi kötelességünk, másrészt elemi érdekünk: éppen ezért az alábbi szereplőket külön értesítjük.

Tájékoztató levél szülőknek:

Tájékoztató levél polgármestereknek (a polgármester címére kell eljuttatni, más teendő nincs vele):

Tájékoztató levél intézmények részére (intézményvezetőnek kell eljuttatni):

Tájékoztató levél tankerület-vezetők részére (a tankerületi igazgató címére kell eljuttatni):

Hogyan tud az a kolléga csatlakozni a sztrájkhoz, akinek a megadott időben nincs munkaideje? Délutános, aznap nincs órája?

Úgy tud sztrájkolni, hogy bemegy reggel sztrájkolni a kötetlen munkaideje terhére, ekkor ő is ugyanúgy sztrájkolónak minősül, csak ezt fel kell tüntetni a sztrájkolók névsoránál. Erről azt alábbi nyilatkozatot tudja kitölteni:

Megteheti azt is, hogy nem jön be sztrájkolni, hanem szolidaritási nyilatkozatot ír alá. Ehhez két nyilatkozatmintát mellékelünk. Ezt csoportosan írhatják alá azok a kollégáka, akik valamilyen okból (pl. rendkívüli szünet) nem tudnak jelen lenni az intézményben a sztrájk napján:

Az alábbi dokumentumot pedig egyénileg lehet kitölteni:

A sztrájkkal kapcsolatos eddigi információk

A sztrájkról részletesen írtunk a Ne dolgozz ingyen! hasábjain az elmúlt években. Az alábbiakban összeszedtük az eddigi anyagok egy nagy részét, ami ezzel a témával foglalkozott. A cikk végén megismerheted a január 31-i sztrájkkal kapcsolatos elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos ajánlatunkat is, amelyre a kormányzati tárgyalófél úgy sem tudott reagálni, hogy nem volt ellentétes az ő elvárásaival sem.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/01/22/miert-nincs-sztrajk-legyen-sztrajk/
https://nedolgozzingyen.hu/2020/02/18/pdsz-egyseges-sztrajkot/
https://nedolgozzingyen.hu/2020/02/27/sztrajktargyalas-az-emmi-ben/
https://nedolgozzingyen.hu/2020/03/02/igen-lesz-sztrajk/
https://nedolgozzingyen.hu/2020/03/05/vegre-egyesulhetnek-a-sztrajkbizottsagok-dontott-a-psz-is/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/09/02/sztrajkolnanak-a-nevelesben-oktatasban-dolgozok-a-pdsz-felmeresenek-eredmenyei/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/09/14/mikor-lesz-mar-sztrajk/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/10/05/akcioban-a-neveles-oktatasi-munkavallalok-megalakult-a-sztrajkbizottsag/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/10/08/orban-reagalt-a-sztrajkbizottsagra-de-eszreveheto-ajanlatot-nem-tett/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/10/13/sztrajktargyalasi-groteszk-amugy-sem-ennel-az-asztalnal-kell-donteni/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/12/07/mi-a-helyzet-a-sztrajkkal-magyarazo/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/12/17/sztrajk-jan31-marc16/
https://nedolgozzingyen.hu/2021/12/20/sztrajk-fontos-informaciok/
https://nedolgozzingyen.hu/2022/01/04/ugye-nem-csak-a-szad-nagy-es-tenyleg-sztrajkolnal/
https://nedolgozzingyen.hu/2022/01/13/mar-a-ketoras-figyelmeztetosztrajktol-is-panikol-a-kormany-sztrajk-targyalasok-4/

A PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága meglepve tapasztalta, hogy mekkora zavart okozott a január 31-én szerveződő sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos javaslatunk. A megzavarodott tárgyalópartnereken látszott, hogy a kormányoldal a saját kéréseibe sem tud beleegyezni, inkább egyeztetne a kormánnyal. Az alábbi javaslatot tettük a kormánynak az elégséges szolgáltatások vonatkozásában:

[frame]

Ha igazán szeretnél tenni, ITT az idő: MOST lépj be a PDSZ-be, hogy együtt harcolhassunk!

A munkavállalói jogainkat kemény harcokban tudjuk csak elérni, és kizárólag akkor, ha sokan álltok mögöttünk. Ha nem vagyunk elegen, nem lesz elegendő a fizetésünk, nem lesznek emberi munkakörülményeink – viszont lehet rettegni a munkahelyeken csöndben, behúzott farokkal.

Lépj be ma, itt:

[/frame]

Ezek a cikkek is fontosak lehetnek neked:

Hasonló cikkek