A Ne dolgozz ingyen! évértékelője

Előző oldal…

Mocskos anyagiak

Természetesen a világjárvány tombolása közepette sem felejtettük el, miért hoztuk létre ezt az oldalt: a rendszerszintű kizsákmányolás és ingyenmunka felszámolásáért.

Persze következetességünkért rendszeresen meg is kaptuk a magunkét: az, hogy csak a zavarkeltésen jár az eszünk, miközben emberek halnak meg, a legenyhébb kritikai észrevételek közé tartozott. Dőlt ránk a mocsok folyamatosan, pedig mi csak azt tettük, ami a munkánk: időről időre megmutattuk, milyen jogtalanságok mérgezik az oktatásban dolgozók hétköznapjait, és hogyan lop ki sok-sok millió forintot évente a magyar állam a tanárok zsebéből.

Amellett, hogy a felvételiztetésen át a nyári táborokon keresztül a karanténoktatás megvalósításáig

évi sokezer munkaóra marad kifizetetlenül,

már maga a pedagógus-bértábla is nettó lopás. Azzal ugyanis, hogy nem igazítja a kormány a pedagógusbéreket az aktuális minimálbérhez, ennyi pénzt vesz ki évente a legtapasztaltabb pedagógusok zsebéből:

Miközben a pedagógusok bére egyre inkább alulmarad a diplomás átlagbérhez képest, a kormánypropaganda újabb látszatintézkedéseken keresztül igyekezett elhitetni az ország népével: már megint emelték a pedagógusok bérét. Béremelésnek hazudták a bármikor elvehető pótlékot, jutalompénznek az 500 ezer forintos pályázati pénz, minket pedig szokás szerint elmondtak mindennek, amiért újra meg újra megírtuk: az oktatásért felelős vezetők nem mondanak igazat.

A jövő most ér véget

A magyar oktatással nem az az egyetlen probléma, hogy nem fizetik meg rendesen azokat, akik benne dolgoznak, ezért a bevethető munkaerő létszáma folyamatosan csökken. Megkockáztatjuk, nem is ez a legsúlyosabb probléma.

A NAT-tal foglalkozni pandémia idején ugyanúgy luxushisztinek tűnik sokak számára, mint az, ha egy pedagógus veszélyben érzi az egészségét, ezért úgy gondolja, be kellene zárni minden oktatási intézményt. Azonban míg a bérek rendezése gyakorlatilag egy tollvonással, rövid idő alatt megoldható, addig az a rombolás, amit egy retrográd, idejétmúlt és merev alaptanterv végez a magyar fejekben, talán soha nem tehető jóvá.

A magyar oktatás vezetői hátramenetbe kapcsoltak, majd tövig nyomták a gázpedált. Bár időnként szerepeltetnek olyan lózungokat mint digitális oktatás, meg 21. századi követelmények, az általuk létrehozott alaptanterv egyrészt teljesíthetetlen, másrészt a 20. század első felének legrosszabb emlékeit idézi.

Mindeközben az ITM, melynek nevében szerepel az innováció szó, adómilliárdokból építi a semmit, a magyar kormány pedig olyan vasakarattal vezeti vissza az országot a múlt századba, hogy ebben egy világjárvány sem tudja megakadályozni.

Továbbra is valljuk: a NAT rossz, a NAT maga a nemzetrombolás, a NAT-ot ebben a formában soha nem szabadna bevezetni. Minderről beszélni pedig nem úri huncutság, hanem az ország elemi érdeke.

Egy világjárvány arcai

Végezetül essék szó arról is, ami minden bizonnyal még hónapokig meg fogja határozni a hétköznapjainkat. Míg a Covid-19 első hulláma alatt a magyar kormány csinált olyan dolgokat, amiket ha messziről, hunyorítva nézünk, emlékeztetnek valamiféle járványügyi védekezésre, addig a második hullámban egyértelművé vált: a magyar kormány magasról tesz a saját állampolgáraira, különös tekintettel az oktatás dolgozóira.

Szokás szerint körülöttünk mindenki hülye, magyar emberen nem fog a vírus, magyar iskola nem zár be, a magyar gazdaság dübörög tovább. A magyar kormány először erőltetett menetben megszervezte az érettségit, miközben már az egyetemisták közül is felügyelő tanárokat toboroztak, annyira nem volt ember. Rugalmatlanságuk következtében pedig több ezren estek el az érettségi, így a felvételi lehetőségétől is. Ezután ahelyett, hogy a pár hónapos szusszanásnyi szünetben gőzerővel építette volna ki a valódi digitális oktatás feltételeit, és tett volna érdemben bármit a magyar munkahelyek megtartásáért, a magyar kormány úgy vágott neki az ősznek, mintha mi sem történt volna.

Persze megint a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! volt a megtestesült patás ördög, mikor nagyjából egyetlenként ki mertük mondani, hogy nem kellene megnyitni az iskolákat és az óvodákat, helyette azon kellene dolgozni, hogy minél többen dolgozhassanak és tanulhassanak otthonról. De látva az elszabaduló járvány pusztítását, amivel nemzetközi viszonylatban is az élre kerültünk,

ismét billentyűzetünkre kívánkozik a mondat, amit pedig a legjobban gyűlölünk: Bárcsak ne lett volna igazunk, de mi előre szóltunk, hogy baj lesz.

Persze, ahogyan minden világjárvány, egyszer a Covid-19 is véget ér majd, de a rombolás, amit maga után hagy, jóval kisebb is lehetne. Jelen pillanatban már több tízezren kapták meg az oltást a legveszélyeztetettebbek közül, a kormányzat közönye az oktatás dolgozói iránt azonban töretlen, egy az egyben kihagyta például őket az oltási rend priorizált csoportjai közül.

Nem tudhatjuk, mit hoz a 2021-es év, azt viszont egészen tisztán látjuk, hogy maradt még dolgunk bőven. Köszönjük, hogy olvastok minket, maradjatok velünk, harcoljunk együtt egy jobb magyar oktatásért.

[frame]

2020-ban annyian léptek be a PDSZ-be, mint az azt megelőző pár évben összesen. Egyre többen vagyunk, de még nem vagyunk elegen, a valódi változásokhoz TE is kellesz!

Lépj be itt, most – és dolgozzunk együtt az emberhez méltó körülményekért!

[/frame]

Hasonló cikkek